Spiel 2014 verbreekt records

De tweeëndertigste editie van de internationale spellenbeurs Spiel sloot zondagavond zijn deuren. Volgens het slotbericht van de organisator heeft de beurs dit jaar maar liefst 158.000 bezoekers getrokken. Dit recordaantal verbaast mij. Het bezoekersaantal kwam dit jaar immers van twee kanten onder druk te staan, door de massale treinstaking en het zomerweer in het weekend. Tijdens de beurs leek het erop dat Duitse bezoekers hierop hadden geanticipeerd. Het was donderdag en vrijdag namelijk relatief druk, terwijl de extreme zaterdagdrukte volgens mijn waarneming uitbleef. Ik hoorde van anderen dat het vooral op zondag merkbaar rustiger was dan gebruikelijk. Het is natuurlijk mogelijk dat de toevoeging van het halve halletje 4 wat druk van de ketel in de grote hallen haalde, waardoor het daar rustiger leek. Maar per saldo kan ik me niet voorstellen dat er zoveel bezoekers zijn gekomen. Soit, ik ga niet over de telling.

een blik op hal 3

een blik op de lange hal 3

De treinstaking hield ook een paar spelauteurs van de beurs, waardoor geplande signeersessies niet doorgingen. Tegen het einde van de beurs zag je op social media bezorgde berichten van internationale gasten en bezoekers, die zich bijvoorbeeld zorgen maakten over de reis naar de luchthaven. En dan hoop ik maar dat zij geen vlucht bij Lufthansa hadden geboekt.

Spiel was dit jaar in meters groter dan ooit. Volgens de organisator waren er 832 exposanten uit 41 landen, die maar liefst 850 nieuwe producten voorstelden. Bekende standhouders hadden hun stands vergroot, er zijn per saldo nieuwe standhouders bijgekomen, die onder meer een plek kregen in de dit jaar toegevoegde helft van hal 4. Het brutovloeroppervlakte van de beurs steeg hierdoor naar 58.000 m2.

Het Nederlandse smaldeel moet dit jaar twee vaste gasten missen, White Goblin Games en The Game Master hadden geen stand op Spiel 2014. Onder meer de jonge Nederlandse uitgever Waterfall Games zorgde voor compensatie. Men stond dit jaar voor het eerst op de beurs met het dobbelspel Spexx, dat in Nederland al 11 maanden erg succesvol is. Spexx viel ook op Spiel in de smaak, de spellen vlogen als warme broodjes de stand uit. Ook de kleine uitgevers Spellènko en Rifugio waren dit jaar voor het eerst present. Eerstgenoemde presenteerde het kaartspel Circus en het Indigogo project Vampire Run!.

Spexx liep prima

Spexx vond gretig aftrek

Corné van Moorsel’s Cwali had een nieuwe plek in Hal 1. Zijn beursstart verliep niet voorspoedig door problemen met de levering van zijn nieuwe spel Typo 2D. Gelukkig dook de verdwaalde zending alsnog op, waardoor hij in de loop van de beurs alsnog aan de bak kon.

Ook de stand van PlayThisOne was verhuisd. Zij waren vorig jaar zeer tevreden over hun mooie plek in hal 3. Zij werden dit jaar – onder protest – weggemoffeld in het verdomhoekje voor de business lounge. Een restaurant waar alleen een paar handelaren komen heeft geen aanzuigende werking op het publiek. Desondanks waren de demotafels doorlopend goed bezet, wellicht dankzij de grote RoboRama banner aan het plafond. Ook de naaste buren van Quined Games hadden alle dagen bezette tafels.

de blikvanger van PLayThisOne

de blikvanger van PlayThisOne

Spiel 2014 was de tweede beurs in de nieuwe grote hallen. De organisator had een paar kinderziektes van 2013 aangepakt. Er waren meer toiletgroepen (die beter werden schoongemaakt, dit jaar geen lauwwarme tsunami) en ook de catering was groter en veelzijdiger dan ooit (ik zag zelfs een Aziatische woktent). Ook dit jaar waren zeer populaire stands pal achter de ingangen geplaatst (Asmodee in hal 3, Heidelberger in Hal 1), waardoor het daar meteen erg druk werd. Ik had wel de indruk dat de gangpaden bij de ingang van hal 3 iets breder waren dan vorig jaar, waardoor de extreme files van vorig jaar niet of nauwelijks voorkwamen.

het is altijd druk bij Heidelberger

het is altijd beredruk bij Heidelberger

In het weekend volgt een kort beursverslag met een handvol indrukken en foto’s. Ondertussen zet ik de volgende editie van Spiel alvast in mijn agenda: 8 t/m 11 oktober 2015.