Russian Railroads wint de Deutsche Spiele Preis 2014

dsplogo-2014Vanmorgen is de uitslag van de Deutsche Spiele Preis 2014 bekendgemaakt. Deze gerenommeerde spellenprijs wordt jaarlijks toegekend op basis van een verkiezing onder spelers, recensenten, winkeliers en spellenclubs. Het bordspel RUSSIAN RAILROADS van Helmut Ohley en Leonhard Orgler heeft de hoofdprijs in de wacht gesleept. Dit uitstekende worker placement spel wordt in Nederland uitgegeven door 999 Games, de Duitse uitgever is Hans im Glück.

De volledige top 10 van 2014:

  1. RUSSIAN RAILROADS van Helmut Ohley en Leonhard Orgler (Hans im Glück)
  2. ISTANBUL van Rüdiger Dorn (Pegasus)
  3. CONCORDIA van Mac Gerdts (PD-Verlag)
  4. LOVE LETTER van Seiji Kanai (Pegasus)
  5. CAMEL UP van Steffen Bogen (eggertspiele & Pegasus)
  6. CAVERNA – DIE HÖHLENBAUERN van Uwe Rosenberg (Lookout)
  7. LEWIS & CLARK van Cédrick Chaboussit (Ludonaute)
  8. ROKOKO va Matthias Cramer en Louis & Stefan Malz (eggertspiele & Pegasus)
  9. DIE GLASSTRAßE van Uwe Rosenberg (Feuerland Spiele)
  10. SPLENDOR van Marc André (Space Cowboys)

De winnaar van de Deutsche Kinderspiele Preis 2014 is FEUERDRACHEN van Carlo Emanuele Lanzavecchia (HABA).

De winnaar van de Deutsche Spiele Preis voor het spel met de beste spelregels – de Goldenen Feder 2014, Wanderpreis der Stadt Essen – is ABLUXXEN van Wolfgang Kramer en Michael Kiesling (Ravensburger). De winnaar van deze prijs wordt door een jury gekozen. De ervaren Nederlandse recensent Richard van Vugt is een van de juryleden. Dit is het tweede jaar op rij dat Kramer & Kiesling deze prijs winnen.

De prijzen worden op 15 oktober uitgereikt tijdens een feestavond in het kader van Spiel 2014. Het team van Bordspeler.nl is hiervoor uitgenodigd en doet t.z.t. verslag van deze prijsuitreiking.

Commentaar: de top 3 is conform mijn verwachting, maar ik had geen flauw idee wie van de drie de hoofdprijs zou pakken. Russian Railroads is een mooie winnaar, maar dat waren Istanbul en Concordia in mijn ogen ook geweest. Ik had Russian Railroads ook verwacht als de winnaar van de Feder (ik neem nog steeds mijn pet af voor die spelregels), maar kan goed leven met Abluxxen. Het is voor laatstgenoemde maar goed dat dit geen Nederlandse prijs is, gezien de vertaalblunder in de eerste editie van de Nederlandstalige regels.

Meer informatie: