999 Games kiest het ruime sop

999 Games brengt dit najaar twee nieuwe spellen uit waarin zeevaart een hoofdrol speelt.

Port Royal is een kaartspel van de Oostenrijker Alexander Pfister. De actieve speler trekt een voor een kaarten van een stapel en vormt daarmee een rij. Personages leg je in deze rij. Een schip kun je ongemoeid in de rij leggen, of je kunt het aanvallen wanneer je genoeg sabels bezit. Een expeditie blijft naast de rij liggen, totdat iemand de voorwaarden vervult. Met een belastingkaart moet iedereen met 12 of meer munten de helft inleveren. Deze munten vind je op de achterzijde van de kaarten. Wanneer je een tweede schip met dezelfde kleur in de rij moet leggen, heb je jouw hand overspeeld en wordt de rij afgelegd. Wanneer je op tijd stopt, mag je kaarten uit de rij nemen (een of meer, afhankelijk van het aantal schepen). Schepen leveren geld op, personages kun je inhuren om van hun sabels en andere voordelen te profiteren. Jouw medespelers mogen tegen betaling de restjes oppakken. Via personages en expedities verdien je winstpunten. Port Royal is een bewerkte heruitgave van Händler der Karibik. Deze nieuwe versie is geschikt voor een vijfde speler en je kunt nu ook winnen zonder expeditie (in mijn ogen een wezenlijke verbetering). Port Royal verschijnt in de tweede helft van september. Ik vind dit een leuk can’t-stop-spelletje.

port-noord

Noorderwind is een nieuw spel van Klaus Teuber. Iedere speler heeft een driedimensionaal schip, waarop hij allerlei zaken kan plaatsen en uitbouwen. Er zijn drie steden waarmee de spelers handel drijven. De acties worden gestuurd door zeekaartjes. De capaciteit van jouw zeilen bepaalt hoeveel je er mag trekken. Deze kaartjes bepalen welke acties je kunt uitvoeren, zoals het kopen en verkopen van goederen en het verbeteren van jouw schip. Om piraten te grazen te nemen kan het geen kwaad kan om extra kanonnen aan boord te hebben. Via de acties en de handel met de steden vervul je opdrachten en raak je gaandeweg jouw scoreblokjes kwijt, waarmee je het spel moet zien te winnen. De actiemotor is gebaseerd op De Ruimteschepen van Catan. Noorderwind verschijnt in de loop van het najaar. De eerste kennismaking met het prachtige materiaal was aangenaam, maar na de eerste potjes bleek het spelsysteem weinig vlees aan de botten te hebben. Visueel spektakel voor familiespelers, ‘try before you buy’ voor veelspelers.

Meer informatie: