Spyrium

Op de valreep van Spiel 2013 presenteert Bordspeler.nl een handvol gedetailleerde spelbeschrijvingen van nieuwe titels. Dit zijn spellen die we al hebben gespeeld en/of die na het bestuderen van de regels om aandacht vroegen. Door tijdgebrek is het lijstje korter dan ons lief is. Het zij zo, we hopen dat dit initiatief toch voldoende leesplezier en nuttige informatie oplevert.

Veel plezier, Niek & Erwin


spyrium-boxIn 2005 deed de Franse spelauteur William Attia van zich spreken met zijn debuut Caylus. Deze grondlegger van de populariteit van het worker placement genre werd zeer populair onder veelspelers en grossierde in spellenprijzen. Na een relatief stille periode komt Attia dit najaar opnieuw met een worker placement spel. Deze titel heet Spyrium. Het spel speelt zich af in een steampunk setting. Ystari is opnieuw de uitgever.

De spelers proberen in zes speelrondes zoveel mogelijk punten te verzamelen. Daartoe krijgen ze aan het begin drie werkers, een beetje geld en 2 spyriumkristallen. Aan het begin van elke ronde krijg je een vast inkomen, dat afhankelijk is van de omvang van jouw bevolking. Elke ronde worden 9 kaarten aangeboden in een blok van 3 bij 3. In de eerste vijf rondes komen niet alle kaarten in het spel, wat voor variatie zorgt. De spelers plaatsen hun werkers beurtelings tussen de kaarten. Ze beslissen zelf wanneer ze naar de activeringsfase overstappen.

In de activeringsfase kun je jouw werkers gebruiken om geld te verdienen. Je kiest een kaart naast een van jouw werkers, neemt naast die kaart een eigen werker terug en krijgt een geldbedrag gelijk aan het aantal werkers dat rond de kaart is achtergebleven. Je kunt een kaart ook activeren door daar een werker te verwijderen. Dit kost je een flinke bom duiten: het op de kaart afgebeeld bedrag plus 1 munt voor elke naburige werker!

spyrium-kaarten

kaarten uit een pre-productie exemplaar (Foto: Henk Rolleman)

Een geactiveerde karakterkaart laat je liggen, deze levert meteen een bonus op. Sommige karakters bieden onbeperkt steun, anderen zijn na een paar keer uitgeput.

Een technologiekaart voeg je toe aan jouw eigen speelveld. Deze kaarten geven je tijdens het spel leuke voordelen en bonuspunten aan het einde. Ik ben zeer gecharmeerd van de technologie waarmee je één keer per ronde de meerprijs voor naburige werkers kunt negeren.

Een gebouwkaart voeg je toe aan jouw eigen stad. Op een nieuwe kavel moet je wel extra bouwkosten betalen. Het overbouwen van een bestaand gebouw voorkomt deze extra kosten en levert soms zelfs een korting op.

Sommige gebouwen leveren bij de aanschaf eenmalige voordeeltjes op (bijv. nieuwe werkers), andere gebouwen kun je in jouw stad al dan niet met werkers activeren om bijvoorbeeld spyrium te produceren, wat je met een ander gebouw weer in winstpunten kunt omzetten.

Er is elke ronde ook nog een gebeurteniskaart actief, die iedere speler één keer ten gunste van zichzelf kan gebruiken.

De eerste kennismaking met Spyrium is mij goed bevallen. Via de gebouwen en de technologieën ga je op zoek naar een ronkende winstpuntenmotor. De geld- en spyriumschaarste maakt het tot een uitdaging om deze motor lekker te laten lopen. Het activeringssysteem met de werkers tussen de kaarten prikkelt de grijze cellen en zorgt voor interactie. Een aanrader voor liefhebbers van worker placement spellen.

Probeer dit spel op Spiel in Hal 3, stand B-108 (Asmodee).

Tekst: Erwin