Tzolk’in – De Kalender van de Maya’s

Het is 22 december, de wereld is niet vergaan, tijd om het spellennieuws weer op te pakken. De Nederlandse uitgever The Game Master heeft voor 2013 alvast een grote titel aangekondigd, Tzolk’in – De Kalender van de Maya’s. De naam van het spel zegt genoeg over de setting. Opvallend is de introductie van een nieuw spelmechanisme, ‘dynamische worker placement’ op roterende schijven. Deze actiemotor voegt een dimensie toe aan het plannen en uitvoeren van acties. Ga je voor snelheid of bespaar je mais en wacht je tot de draaischijf een sterke actie mogelijk maakt? Dit mechanisme is een speltechnische verrijking.

Met dit bordspel gaat The Game Master weer meespelen in het ‘high end’ segment, dat de afgelopen jaren vooral werd bediend door White Goblin Games en 999 Games. Ik vind dit een mooie ontwikkeling. Tzolk’in ligt medio februari in de winkels, de adviesverkoopprijs wordt € 45.  

Tzolkín spelmateriaal (afbeelding: CGE)

The Game Master kondigt nog meer licentietitels voor 2013 aan, zonder man en paard te noemen. Ik heb via andere kanalen begrepen dat hij bijvoorbeeld bezig is met een heruitgave van de voormalige QWG-titel Galaxy Trucker. Dit lijkt mij gezien de kleine Nederlandse markt een commerciële misstap.

Meer informatie: