Wanzen Tanzen

Ook bij de Duitse uitgever Amigo is 2012 een dobbeljaar. Amigo startte afgelopen voorjaar een nieuwe dobbelspellenlijn met een opmerkelijke, overigens niet nieuwe, materiaalkeuze. De verpakking doet bij deze spellen ook dienst als dobbelbeker. Wanzen Tanzen is mijn huidige favoriet in deze serie. Dit dobbelspelletje is ontworpen door Reinhard Staupe, een Duitse spelauteur met tientallen toegankelijke spellen op zijn naam. Een wants is een aan de bladluis verwant insect. In dit spel worden ze vertegenwoordigd door koddige plaatjes met zesvoetige dobbelspelers.

Het spelmateriaal bevat een dichte stapel opdrachtkaartjes, die na succesvol dobbelen 1-4 winstpunten opleveren. Je speelt met de helft van deze kaartjes, waardoor variatie is verzekerd. De tegenhangers van succes zijn de strafkaarten, die minder gelukkige, vaak te gulzige, dobbelaars met 1-5 minpunten bestraffen. De strafkaarten liggen op een eigen stapel in oplopende waarde. Met 16 luizenfiches registreren de spelers hun pogingen om een beter dobbelresultaat te behalen. Ten slotte bevat het spel vijf zeszijdige dobbelstenen, waarmee je de belangrijkste spelhandelingen mag verrichten. Het eerste opdrachtkaartje wordt opengedraaid, waarna het spel begint.

De actieve speler gooit de vijf dobbelstenen en probeert een van de opdrachten op het actuele opdrachtkaartje te vervullen. Op elk opdrachtkaartje staan 2-4 opdrachten. Voorbeelden: een som van 25 of 26, full house, grote straat, alles oneven, bepaalde cijfers enzovoort. Na elke worp heb je de keuze uit twee acties. Je legt één of meer stenen af, die je de rest van de ronde niet meer mag overgooien. Of, je pakt een luizenfiche en je gooit alle zojuist geworpen stenen over.

Persfoto: Amigo Spiele

Dit proces herhaalt zich tot je alle stenen hebt afgelegd. Heb je dan een opdracht op het kaartje vervuld, dan dek je deze af met een zwart fiche. Vervolgens mag je een nieuwe beurt dobbelen, of de beurt doorgeven aan de volgende speler. De speler die de laatste opdracht op een kaartje vervult, voegt het opdrachtkaartje toe aan zijn scorestapel.

Kun je aan het einde van jouw beurt geen opdracht vervullen? Dan moet je twee luizenfiches pakken en is jouw beurt voorbij. Wanneer een speler zijn vijfde luizenfiche ontvangt, wordt het spel onderbroken. Deze speler krijgt de bovenste strafkaart en voegt deze toe aan zijn scorestapel. Daarna leveren alle (!) spelers hun luizenfiches in.

Het spel is voorbij wanneer de laatste opdrachtkaart is vervuld of de laatste strafkaart is gepakt. Een risicovolle speelstijl verkort de speelduur aanzienlijk. De spelers salderen hun plus- en minpunten. De speler met de meeste punten is een blije luis.

Ten slotte

Wanzen Tanzen is een toegankelijk ‘push your luck’ dobbelspelletje. Uiteraard speelt het geluk een hoofdrol, maar dit hoort bij dit genre. De geluksfactor behelst meer dan het dobbelen, je kunt het ook in meer of mindere mate treffen met de opdrachtkaartjes. Wanzen Tanzen biedt meer dan simpelweg voor jezelf dobbelen. Naast het gebruikelijke commentaar op andermans worpen, heeft Staupe op een leuke manier inhoudelijke interactie ingepast. Staan je medespelers op scherp met hun luizenfiches, dan kan het geen kwaad om te passen om de volgende speler met een rottige opdracht op te zadelen. Stenen overgooien is er dan niet meer bij, waardoor zijn uitdaging fors toeneemt. Met een beetje mazzel bezorg je iemand een handvol strafpunten en mag jij als beloning jouw eigen luizenfiches lozen. Een luizenstreek noemen we dat! Wanzen Tanzen is geen uitdagende hersenkraker, maar als luchtig tussendoortje vind ik het spel geslaagd. Luizig leuk!

Auteur: Reinhard Staupe
Uitgever: Amigo Spiele
Informatie: BGGLuding
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 30 minuten