Spellen > Wargames > Saratoga en Brandywine Creek

tekst © Tom Alaerts 


Saratoga en Brandywine Creek


De speldozen en enkele mooi geÔllustreerde counters van Saratoga

Deze twee spellen van GMT games behandelen op tactische schaal twee veldslagen uit de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog. Ze gebruiken hetzelfde spelsysteem, met enkele aanpassingen voor de specifieke veldslagen. Het zijn relatief toegankelijke spellen met heldere regelboekjes, maar 1 speler moet de regels toch wel heel goed kennen om misverstanden te vermijden. Je krijgt ook een beknopte historische commentaar, dan kan je nagaan of jouw partij het er beter heeft van afgebracht dan de echte bevelhebbers...


Fragment van de landkaart van Saratoga

Beide spellen zijn voorzien van een zeer mooie landkaart, en fijn geÔllustreerde counters. Saratoga komt met slechts een 80-tal counters en je kan het in 1 avond uitspelen. Saratoga is volgens mij een van de allerbeste wargames om het spelgenre te ontdekken, het nodigt ook uit om veel te herspelen en andere strategieŽn uit te proberen. Brandywine heeft meer scenario's en de veldslag kan 10 tot 12 uren speltijd opeisen. Het (wellicht) interessantste spel in de reeks verschijnt binnenkort: Guilford Courthouse/ Eutaw Springs , deze derde aflevering komt met twee spellen in de doos, een veldslag met een beperkt aantal counters (zoals Saratoga) en een andere veldslag met de omvang van Brandywine. Dat wordt dus een interessante verhouding gebodene/prijs !!!


Fragment van de landkaart van Brandywine

Deze spellen gebruiken deels klassieke, toegankelijke regels, maar ontwerper Mark Niklos heeft enkele originele vondsten toegevoegd om het geheel wat meer pit te geven. Heel leuk is bijvoorbeeld dat beide spelers tijdens een gevecht in het geheim een tactiek-counter (bijv. frontale aanval, flankaanval, terugtrekken) uitkiezen. Deze worden vervolgens onthuld; in een tabel kan je dan opzoeken welke invloed de gekozen tactiekcombinaties hebben op het gevecht. Ten slotte is het fijn dat je eerst kan spelen met basisregels, en wanneer je die onder de knie hebt kan je de geavanceerde regels toevoegen voor meer historisch inzicht.

Kwaliteiten
- Toegankelijk maar 'rijk' systeem, nodigt uit om te herspelen.
- Zeer mooie landkaarten en counters.
- Perfectionistische uitgave.

Minpunten
Het is zoeken naar minpunten, hooguit kan ik opwerpen:
- Onderwerpkeuze "ver van mijn bed" voor Benelux spelers.
- Slechts 1 scenario zonder varianten voor Saratoga, maar je zal het vaak willen herspelen.
- Saratoga is uitverkocht, maar je kan het vaak tweedehands vinden op Ebay.

Terug naar inleiding
Lees volgende wargame reviewsSpellen > Wargames >
Saratoga en Brandywine Creek


Top