Spellen > Wargames > Battle Cry en North & South

tekst Tom Alaerts 


Battle Cry (Avalon Hill) en North & South (Phalanx Games)
Deze twee zeer mooi afgewerkte spellen hebben de Amerikaanse Burgeroorlog als onderwerp.


Battle Cry spelmateriaal

Battle Cry van Richard Borg bevindt zich op het kruispunt van klassieke bordspellen, miniaturenspellen, en eenvoudige wargames. Hier kan je verschillende veldslagen tijdens de Amerikaanse burgeroorlog herbeleven via mooi afgewerkte figuurtjes van de noordelijken en de zuidelijken op een kaart met grote hexagonen, waarop afhankelijk van het scenario extra "terreintegels" worden gelegd.


De miniaturen van Battle Cry

Het systeem modelleert op een wel heel eenvoudige wijze de verschillen tussen infanterie, cavalerie en artillerie, en de aanwezigheid van generaals. Afhankelijk van speelkaarten die je uitspeelt, kan je een deel van je soldaatjes activeren; gevechten worden dan met een reeks dobbelstenen met pictogrammen uitgevochten. Het toeval speelt een belangrijke rol, maar als je een avond lang verschillende scenario's uitprobeert (Battle Cry speelt erg snel) en de scores bijhoudt, dan zal de beste speler bijna zeker de hoogste score bereiken.
Dit spel van het vernieuwde Avalon Hill (Hasbro) kende niet het verhoopte succes (aan de kwaliteit ligt het zeker niet), maar GMT plant desondanks nieuwe spellen met een aangepaste versie van het spelsysteem, zowel de oudheid als Napoleon worden dan behandeld.

Kwaliteiten
- het meest toegankelijke spel in dit overzicht
- speelt zeer snel, je kan verscheidene scenario's op een avond doornemen
- vele extra scenario's te vinden op het internet (kijk bijv. hier)
- prachtige, luxueuze editie met leuke plastieken figuurtjes en een gekartonneerd spelbord…

Minpunten
- … maar dus ook duur (75 Euro)
- grote invloed van het toeval


North & South van de nieuwe uitgever Phalanx Games 
is in een prachtige Nederlandse versie te verkrijgen

North & South is een prachtige heruitgave van "A house Divided", een eenvoudig maar bejubeld strategisch spel over de Amerikaanse burgeroorlog. "A house Divided" werd uitgegeven door de ter ziele gegane fabrikant GDW Games, maar de rechten zijn nu dus opgekocht door Ulrich Blenneman, een enthousiaste jonge Duitse spelontwerper die nog aan de wieg stond van uitgeverij Moments in History. Phalanx Games is eigenlijk een wargame-spinoff van 999 Games, en dit is hun eerste spel (het volgende spel -van Richard Berg- gaat over de slag om Waterloo). Je kan het spel dus met Nederlandse regels vinden, voor een 35-40 Euro.
Het originele spel was al best leuk, beweging gaat van punt-tot-punt in plaats van de obligate hexen, en het had heel eenvoudige basisregels die konden uitgebreid worden met geavanceerde en optionele regels. Bijvoorbeeld: generaals worden niet gebruikt in het basisspel. In deze nieuwe luxueuze editie worden alle errata verwerkt in de heel leesbare regels. Doorgewinterde wargamers zullen het spelsysteem op termijn wat te licht vinden, maar het is wel een uitstekend instapspel waar veel plezier mee te beleven is.

Kwaliteiten
- Magnifieke uitgave, naar wargamenormen zeer redelijk geprijsd voor wat je krijgt.
- Nederlandse regels.
- Heel toegankelijk systeem met verschillende spelniveaus zodat je de finesses stapsgewijs onder de knie kan krijgen.

Minpunten
(geen, hooguit: systeem misschien wat te simpel voor meer ervaren wargamers).

Terug naar inleiding
Lees volgende wargame reviewsSpellen > Wargames >
Battle Cry en North & South


Top