Spellen > Recensies > Oh Hell

Oh Hell

Erwin Broens - december 2002


Oh Hell is de Engelse titel van een traditioneel kaartspel dat in Nederland bekend is onder de naam boerenbridge. Boerenbridge is een biedspel, waarbij je aan het begin van een ronde aankondigt hoeveel slagen je wilt halen. Als je het geboden aantal binnenhaalt, verdien je punten. De Duitse uitgever Amigo heeft twee varianten op dit spelsysteem uitgegeven. De eerste variant heet Wizard, de tweede variant is Rage. Het laatstgenoemde spel wordt nu in Nederland uitgegeven onder de naam Oh Hell.

Oh Hell bevat 96 kaarten in 6 kleuren, met de waarden 0 t/m 15. Daarnaast bevat het spel 16 actiekaarten. De actiekaarten "+5" en "-5" geven plus- of minpunten aan de winnaar van een slag. De "joker" geldt als de hoogste kaart van een gekozen kleur. Met de "troefwissel" wordt meteen een nieuwe troefkleur gedraaid. De actiekaart "zonder troef" neutraliseert de troefkleur in de huidige slag.

Het spel wordt gespeeld in tien rondes. In de eerste ronde krijgt iedere speler 10 kaarten en wordt er gespeeld om 10 slagen. In iedere volgende ronde daalt het aantal kaarten met één. Elke ronde start met het bepalen van de troefkleur, waarna het bieden begint. Je biedt op het aantal slagen dat je deze ronde denkt te behalen. Als je het geboden aantal haalt, krijg je 10 pluspunten. Als je er naast zit, krijg je 5 minpunten. Iedere gewonnen slag levert 1 pluspunt op. De actiekaarten "+5" en "-5" geven het afgebeelde aantal punten.

Het spelen van kaarten en het nemen van slagen gebeurt op de bekende manier. De startspeler bepaalt de kleur. De andere spelers moeten kleur bekennen. Als er geen troef wordt gespeeld, gaat de slag naar de speler met de hoogste kaart van de gevraagde kleur. Als je de kleur niet kunt bekennen, mag je een kaart in een andere kleur of een actiekaart uitspelen. Normaliter wint de hoogste troefkaart de slag, maar door de actiekaart "zonder troef" is dit niet zeker. Het is sowieso lastig om je spel te baseren op een sterke hand, want ook de actiekaart "troefwissel" gooit regelmatig roet in het eten. Onvoorspelbaarheid is het motto.

Ten slotte

Het kaartspel Wizard is al jaren de grote favoriet aan de kaarttafel op mijn werk. Bijna elke lunchpauze zijn we naar hartelust aan het bieden, bluffen en scoren. We hebben dit spel inmiddels meer dan 500 keer gespeeld en de nodige sets versleten. Ik dacht mijzelf en mijn collega's een plezier te doen door Oh Hell op tafel te leggen. Dit bleek helaas een misvatting. Door de grillige effecten van sommige actiekaarten is een mooi spelsysteem gedegradeerd tot een waanzinnige loterij, waaraan wij geen plezier hebben beleefd. 999 Games heeft helaas het verkeerde spel vertaald.

Titel: Oh Hell
Auteur: --
Uitgever:  999 Games / Amigo
Aantal spelers: 3 - 8
Speelduur: 30-45 minuten
Prijs: ong. € 7Spellen > Recensies >
Oh Hell


Top