Ludiek pensioen

Beste lezers en medespelers,

Ik trek de stekker uit Bordspeler.nl en ga binnenkort met ludiek pensioen. Ik realiseer me dat ik bezoekers en bevriende auteurs en uitgevers teleurstel. Dat vind ik erg jammer, maar voor mij is dit een goede beslissing. Ik vind dat jullie recht hebben op een toelichting.

Update: Ik heb een ‘statische kopie’ van deze website gemaakt en als archief gepubliceerd op https://bordspeler.eu/. Dit archief houd ik in de lucht als gebaar naar mijn lezers.

Ik ontdekte afgelopen najaar dat de “onderliggende software” van mijn WordPress website een update nodig had. Toen ik deze update implementeerde, bleek de site niet meer te werken. Mijn in 2012 gekochte WordPress template was verouderd en draait niet op de laatste PHP-versies. Ik heb de PHP-update toen ongedaan gemaakt.

De volgende stap was een update van de verouderde template. Een volkomen nieuwe toepassing was geen aantrekkelijke optie, omdat ik onder de motorkap allerlei handmatige aanpassingen had gedaan. Helaas was de leverancier opgegaan in een Amerikaanse hosting provider en was mijn toegang tot een moderne versie van de template daarmee verdwenen. Ik heb toen toch maar een volkomen nieuwe template aangeschaft. Maar na enige tijd aanmodderen bleek de technische modernisering een te forse klus, die mij veel meer tijd zou kosten dan me lief was.

Ondertussen had ik begin dit jaar besloten veel meer te gaan bewegen (fietsen, wandelen en andere sportieve activiteiten) en weer actief muziek te gaan maken (meer gitaar spelen om mijn roestige skills op te poetsen, na 45 jaar weer een keyboard gaan bespelen en een beetje stoeien met muziek- en opnamesoftware). Deze verfrissende en veel plezier bezorgende keuze confronteerde me keihard met de beperkingen van mijn vrije tijd. Al dat schrijven over spelletjes kost veel meer tijd dan het me anno 2024 waard is. Bovendien is het bijhouden zo’n website vooral zittend beeldschermwerk, iets wat mijn betalende leuke baan ook van me vraagt. Met het besef dat “zitten het nieuwe roken is” wil ik hier wat aan veranderen.

Spelen is en blijft een favoriete activiteit, maar ik heb tegenwoordig meer dan genoeg aan de bijbehorende leuke sociale interactie. Al het gedoe eromheen kost me simpelweg teveel tijd. De gedachte dat ik met mijn ludieke schrijfsels spelers, auteurs en welwillende uitgevers plezier bezorg, maakte het tot voor kort steeds de moeite waard er tijd en energie in te steken.

Maar het overgrote deel van de Nederlandstalige uitgevers heeft geen tijd en/of zin mij informatie over hun nieuwe spellen te verstrekken. Deze structurele onwil betekent dat de nieuwsgaring mij onnodig veel tijd kost. Verder merk ik dat mijn klassieke publicatievorm anno 2024 veel minder aansprekend is dan bijvoorbeeld YouTube of Instagram; het begint een beetje stoffig te voelen. Bij het goochelen met de schaarse vrije tijd bleken dit aanvullende afwegingen die het besluit om te stoppen gemakkelijker maakten.

Ik heb vandaag mijn hosting abonnement opgezegd, waardoor de website in de loop van juli definitief uit de lucht gaat. Tot die tijd blijft de website bereikbaar, maar ben ik niet van plan er noemenswaardige tijd en energie aan te besteden.

Mijn Twitteraccount zal ook een paar versnellingen langzamer gaan draaien. De noodzaak om daar veel kort nieuws te verzamelen komt immers te vervallen. Al zal er zo nu en dan een speels tweetje opduiken. Bijvoorbeeld een link naar een leuke activiteit van een sympathieke auteur, uitgever, winkel, spelevenement of spellenclub.

Het waren 28 leuke jaren.

Speelse groetjes,

Erwin