Take 5! jubileumeditie

De Duitse editie van Wolfgang Kramer’s uitmuntende kaartspel Take 5! viert dit jaar zijn dertigste verjaardag. Voor de Duitse uitgever reden voor een nieuwe jubileumeditie, die deze week bij ons door 999 Games is uitgegeven. De basis is nog steeds hetzelfde: kaarten in de vereiste volgorde afleggen in vier verschillende rijen en ervoor zorgen dat je daarbij zo min mogelijk strafpunten verzamelt. Deze jubileumeditie bevat verder dertien door fans ontwikkelde kaarten, die het spelverloop enigszins beïnvloeden.

Afbeelding van een Duits exemplaar; ik weet niet of 999 Games alles overneemt

Ook nieuw – en voor mij zeker interessant –  is de coöperatieve variant voor 1-6 spelers. De spelers strijden dan samen tegen de buffel, die elke ronde één kaart speelt nadat de kaarten van de spelers zijn gedraaid. De buffel krijgt aan het begin tien kaarten, die je gedekt op zijn tableau onderaan het speelveld legt. Boven het speelveld ligt een stapel met speciale bonuskaarten, waarvan er twee open worden gelegd. De spelers hebben een gezamenlijke strafpuntenstapel, de buffel zijn eigen. Ook de buffel verzamelt strafpunten wanneer hij een rij moet nemen. Wanneer hij de laagste kaart speelt, kiest hij de rij met de minste strafpunten. De spelers kunnen in goed overleg een open bonuskaart eenmalig inzetten, die daarna wordt vervangen door een nieuwe. Dit doe je wanneer het jullie uitkomt. De spelers moeten hun eigen handkaarten geheim houden. Met de bonuskaarten kun je het spelverloop op allerlei manieren manipuleren, uiteraard met het doel de spelers te beschermen en/of de buffel te naaien.

Het basisspel van Take 5! is geschikt voor 2-10 spelers vanaf acht jaar en duurt ongeveer 45 minuten.

Meer informatie: