Harmonies bij Libellud

Vandaag verscheen bij de Franse uitgever Libellud het nieuwe bordspel Harmonies, waarvan de Nederlandstalige editie wordt verspreid door Asmodee. Bij Harmonies heeft iedere speler zijn eigen speelbordje met 23 velden. Op jouw eigen bord plaats je elke beurt drie stenen, die in groepjes van drie worden aangeboden op een centraal bordje. Afhankelijk van de kleur zijn dit bomen (max. drie hoog), bergen (idem), huizen (max. twee hoog) , water en velden (beide max. één hoog). De stenen plaats je bij voorkeur in de exacte patronen die zijn afgebeeld op de door jou geclaimde dierenkaarten. Je mag elke beurt één dierenkaart claimen, tot een maximum van vier onvervulde exemplaren. Een geclaimde dierenkaart vul je met de afgebeelde hoeveelheid blokjes. Leg je een steen passend in het patroon, dat is afgebeeld op een geclaimde dierenkaart, dan mag je het onderste blokje van deze kaart op de steen leggen en speel je winstpunten vrij.

Wanneer de zak met stenen leeg is of een spelerbord twee of minder lege vakjes heeft, eindigt het spel. Dan krijg je de op jouw dierenkaarten vrijgespeelde punten, aangevuld met punten voor de landschappen op jouw bord (afhankelijk van hoogte of groepsgrootte). Het spel bevat een variant met natuurgeesten, die extra punten voor bepaalde landschappen opleveren. Er is verder een simpele solovariant meegeleverd.

Harmonies is ontworpen door Johan Benvenuto en geïllustreerd door Maëva Da Silva. Het spel is geschikt voor 1-4 spelers vanaf tien jaar en duurt 15-30 minuten.

Ik vind Harmonies een leuke en uitdagende puzzel en kan ook genieten van het prachtige artwork. De spelregels hadden wat duidelijker gemogen. Voor een goed begrip van het leggen van blokjes moest ik de voorbeelden een paar keer doornemen. Bij Spellenpoort Amersfoort kreeg ik een promo met een extra natuurgeest en een paar speciale blokjes.

Meer informatie: