Quando bij WGG

White Goblin Games meldt dat het nieuwe kaartspel Quando verkrijgbaar is. Dit is de Nederlandstalige editie van het gelijknamige spel van de Duitse uitgever Kendi.

Quando speel je met 55 dubbelzijdige kaarten, waarvan de voor- en de achterkant twee verschillende getallen van 0-100 tonen. Elke combinatie (0-1, 0-2 enzovoort) komt één keer voor. Aan het begin van een pot krijg je 7-8 handkaarten, die je zoals uitgedeeld op de hand neemt. Je mag de achterkant niet meer bekijken. De overige kaarten vormen een trekstapel. Tijdens het spel probeer jij jouw aantal handkaarten te reduceren en daarbij zo mogelijk lage waardes te bemachtigen. De actieve speler speelt één of meer kaarten en trekt één kaart (waarbij hij vooraf kiest voor de zichtbare of de gedekte kant). Hij mag A) een trio opeenvolgende getallen spelen, of B) een gewenste hoeveelheid kaarten met dezelfde waarde. Speelt hij drie gelijke kaarten uit, dan moet iedere medespeler één van zijn 0-kaarten omdraaien; heeft hij die niet, moet hij één kaart trekken. Een ronde eindigt meteen wanneer een speler louter 0-kaarten bezit. Vanaf de derde beurt mag je de ronde ook beëindigen door af te kloppen, waarna de andere spelers nog één beurt hebben. Wie aan het einde van de ronde de laagste som bezit, krijgt nul punten. De andere spelers noteren de som van hun kaarten. Heeft een “klopper” niet de laagste som, krijgt hij er vijf strafpunten bij. Het einde van het spel wordt ingeluid wanneer iemand 50 of meer strafpunten heeft verzameld. De speler met de minste punten is de winnaar.

Quando is ontworpen door Jannik Walter & Reinhard Staupe en geïllustreerd door Oliver & Sandra Freudenreich. Het spel is geschikt voor 2-6 spelers vanaf acht jaar en duurt ongeveer 20 minuten.

Meer informatie: