Cabanga

Cabanga is een kaartspel uit de keuken van de Duitse uitgever Amigo, waarvan 999 Games dit voorjaar een Nederlandstalige editie heeft uitgebracht. Er zijn 72 kaarten in vier kleuren (waarde 1-18), die als geschudde trekstapel op tafel liggen. Aan het begin krijgt iedere speler acht handkaarten. Midden op tafel liggen vier gekleurde kaarten, met telkens twee grijze startkaarten links en rechts ernaast (1, 3, 5, 7, 12, 14, 16, 18). Dit zijn de twee aflegstapels van elke kleur. Het is de bedoeling om zo snel mogelijk jouw hand leeg te spelen.

De actieve speler legt één handkaart op een van beide aflegstapels van de desbetreffende kleur. Speel je dezelfde kleur als jouw voorganger, dan moet je één strafkaart van de stapel trekken. De waarde van jouw gespeelde kaart vormt vaak een gat met de cijferkaart op de tegenoverliggende stapel. Bezitten andere spelers in dit gat passende kaarten van dezelfde kleur, dan mogen ze Cabanga roepen en die kaart(en) afleggen. Leuk voor hen, want zo spelen ze hun kaarthand sneller leeg. Niet zo leuk voor jou, want voor elke in het gat afgelegde kaart moet jij één strafkaart van de stapel trekken. Zodra iemand zijn handkaarten kwijt is, eindigt de ronde. De andere spelers krijgen conform de afgebeelde symbolen 1-3 strafpunten per resterende handkaart. Wanneer iemand 18 strafpunten heeft, eindigt het spel. De speler met de minste strafpunten is de winnaar.

Ten slotte

Cabanga is in de basis zo simpel, dat je vooraf het idee hebt dat je met het verstand op nul kaartjes zit weg te smijten. Gelukkig komt er meer bij kijken. Je moet je kaarthand fatsoenlijk managen, om in de eindfase niet met onmogelijke kaarten te blijven zitten, waarmee je onheilspellende grote gaten moet trekken. Staren naar je eigen hand is niet genoeg, je moet ook het gedrag van de medespelers een beetje lezen. Soms verloopt het spel een tijdje rustig, omdat iedereen zo veilig mogelijk zit af te leggen. Maar uiteindelijk landt de kers altijd op de taart en is het Cabanga brullen geblazen, waarna je een medespeler extra kaarten bezorgt. Per saldo blijft het onschuldig vermaak, maar dit spelletje levert genoeg spanning  en fun. Het spel werkt naar behoren met de afgebeelde speleraantallen, al voelt het bij een vollere bezetting alsof je wat minder invloed hebt.

Auteur: Michael Modler
Uitgever: 999 Games
Informatie: BGGBSM
Aantal spelers: 3-6
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 20 minuten