Spellenparade 2024

Ik heb me vandaag enkele uren kostelijk vermaakt op de spellenbeurs Spellenparade in Tilburg. Dit evenement werd georganiseerd door de spellenclubs Ludens 013, De Spelcarrousel en Vereniging Aan Z. De locatie was de sfeervolle horecagelegenheid Boerke Mutsaers, pal naast Station Tilburg Universiteit (wat deze treinreiziger erg fijn vond). De locatie had meerdere gezellig ingerichte zalen, waar allerlei speelse activiteiten plaatsvonden. Daar vond je Nederlandse en Vlaamse uitgevers en auteurs met demonstraties van nieuwe spellen, een tweedehandsstand met veel mooie titels (ik was vergeten cash mee te nemen), twee winkelstands en andere activiteiten. Ik trok vandaag op met Christophe van Spot het Spel, een sympathieke Belgische speler die ook veel Nederlandse beurzen aandoet.

de gezellige locatie

een warm welkom

Het eerste bezoek was bij HenMar Games, waar spelauteur Dennis Merkx het mede door hem bedachte Run Bunny Run demonstreerde. Dennis en ondergetekende speelde de wolven, die de dartele Vlaamse reus van Christophe te grazen moesten nemen, voordat hij in zijn veilige hol kon vluchten. Dit konijntje was ons te slim en te snel af, waardoor wij het spel met een lege maag moesten beëindigen.

HenMar Games met twee nieuwe kaartspellen

Het tweede spel was Akropolis van Geronimo Games. Dit was mijn eerste kennismaking met dit legspel. In dit spel bouw je een stad door drievoudige tegels met elkaar te verbinden. Later kun je op het fundament van eerdere tegels ook de hoogte in, wat de waarde van die gebouwtegels verhoogt. Je neemt de tegels uit een open aanbod. De voorste tegel is gratis, voor elke overgeslagen tegel moet je een blokje betalen. Deze blokjes verdien je door steengroeven te bedekken. Waarom zou je voor verderop liggende tegels betalen? Bijvoorbeeld om een plein met drie sterren te bemachtigen, waarmee je de score van de desbetreffende gebouwkleur verdrievoudigt. Die gebouwkleuren leveren op verschillende manieren punten op. Ik was bij de uitleg niet oplettend genoeg, wat mij een indrukwekkende nederlaag opleverde.

Geronimo Games (ben vergeten Akropolis op de foto te zetten)

Het volgende spel was Dibs! van H-Town Games. In dit spel neemt iedere speler de bovenste zes kaarten van zijn eigen trekstapel gedekt op de hand. Daarna worden de dobbelstenen met kleuren en symbolen gegooid. Ten slotte draaien de spelers hun kaarthand om, gaan ze snel op zoek naar een match tussen handkaarten en gegooide symbolen/kleuren en smijten ze de desbetreffende kaarten z.s.m. in de kaart-tray. Soms duikt er onder de dobbelstenen een net op, dan is het zaak een kaart weg te smijten die geen enkele match heeft. Nadat iedereen heeft gepast, leg je de niet weggesmeten kaarten terug op jouw eigen deck. Daarna wordt de stapel weggesmeten kaarten omgedraaid en één voor één afgewikkeld. Bij een volledige match leg je de kaart voor twee punten op jouw scorestapel, bij een halve match voor één punt en bij een mislukte match leg je de kaart af en verlies je één punt uit jouw scorestapel. Halverwege het spel was mijn score tot één schamel puntje gedaald, maar met een inhaalrace behaalde ik alsnog een redelijke score. Dit leuke reactiespel wordt op Spiel 2024 verwacht.

met Paul aan tafel is het altijd leuk

Daarna was het tijd voor White Goblin Games, met Pyramido en Rolling Heights. Bij het legspel Pyramido bouw je in vier fases met dominotegels een piramide van vier bouwlagen. Elke dominotegel bestaat uit twee gekleurde blokken en bevat 1-2 juweelsymbolen. De actieve speler kiest één domino uit het aanbod en legt deze dusdanig in zijn piramide dat deze volledig grenst aan minstens één ander blok. Daarna moet je een juweelmarker in de juiste kleur op de domino leggen. Vervolgens mag je een enkele tegel op de domino leggen en deze markeren met een juweelmarker. Ten slotte vul je het aanbod aan. Aan het einde van een fase scoor je in elk kleurgebied met een juweelmarker één winstpunt voor elk juweelsymbool in dat gebied. Vervolgens scoor je nogmaals één winstpunt voor elk juweelsymbool in het kleinste gebied. Daarna verwijder je de juweelmarkers. In de volgende fases bouw je in de hoogte. Per etage krimpt de omvang van de piramide, wat jou in de gelegenheid stelt om te blijven profiteren van symbolen uit eerdere fases aan de buitenste rand. Als je hier goed rekening mee houdt, kun je met de laatste domino uit de vierde fase een wagonlading punten verdienen. Bij de lezing van de spelregels liep ik nog niet warm voor dit spel, maar deze eerste pot is mij goed bevallen.

Pyramido

Bij Rolling Heights vul je een gezamenlijk landschap met allerlei gebouwtegels, waarop je met verschillende kleuren grondstoffen gebouwen moet zien te voltooien. Deze grondstoffen verdien je door te dobbelen met gekleurde meeples. Wanneer een meeple op zijn voeten landt, krijg je twee grondstoffen in die kleur. Een op de zij liggende meeple is goed voor één grondstof, een op de rug liggende meeple levert niets op. Je mag meerdere keren dobbelen, maar op een gegeven moment wordt het een push-your-luck dingetje, waardoor een deel van jouw productieve meeples in staking kan gaan. Een volledig bebouwde tegel levert winstpunten op en meestal ook een nieuwe meeplekleur, waardoor je nieuwe kleuren grondstoffen of speciale actiemogelijkheden kunt ontsluiten. Nieuwe gebouwtegels worden in grote hoeveelheden aangeboden, maar kunnen je – afhankelijk van de locatie van aanbod en van plaatsing – veel extra grondstoffen kosten. Gaandeweg verzamel je een lading winstpunten met jouw voltooide gebouwen, gele meeples, jouw persoonlijke opdracht en de openbare opdrachten. Ik heb me met dit spel vermaakt. Het speelveld vol torens ziet er prachtig uit, maar het dunne karton van de speelborden en de omringende rand oogt goedkoop en trekt gemakkelijk een beetje krom. Voor een spel met een adviesprijs van 80 euro is dit goedkoop ogende karton een onbegrijpelijke materiaalkeuze.

Vijf spellen, in aangenaam gezelschap, op een leuke locatie, met aardig wat volk over de vloer en een goede sfeer, wat wil de speelse mens nog meer? Ik heb ervan genoten, een volgende Spellenparade zet ik met plezier in mijn agenda.

een zaal met verenigingen

en tweedehands spellen

winkelstands

fun bij de Tuckers

een tombola

HOT Games