Sea Salt & Paper

In het kaartspel Sea Salt & Paper staat het leven op en in de zee centraal, dat hier prachtig is afgebeeld als Japanse origami vouwkunst. Het speelveld bestaat uit een stapel met 58 kaarten en twee open aflegstapels, die aan het begin van het spel elk één kaart bevatten. Aan het begin van jouw beurt voeg je één kaart toe aan jouw hand. Dit kan door twee kaarten van de stapel te trekken en daarna één kaart op hand te nemen en de andere kaart open af te leggen. Je kunt ook de bovenste kaart van één aflegstapel op hand nemen. Na het pakken van een nieuwe kaart mag je setjes met duokaarten spelen; hiervan zijn vier soorten beschikbaar. Duo’s speel je tijdens de ronde als paar uit, waarna je het afgebeelde effect meteen mag gebruiken (extra beurt, één kaart trekken, één kaart uit een aflegstapel kiezen, één kaart stelen). Zo’n paar is aan het einde van de ronde één punt waard. Via de zeemeerminnen win je het spel meteen wanneer je ze alle vier op hand hebt; zo niet leveren ze punten op voor jouw grootste kleuren. Met de verzamelkaarten verdien je oplopende punten voor het aantal van deze soort. Met de scorekaarten verdien je punten voor boten, vissen, pinguïns en zeelieden.

Heb jij op jouw gespeelde en jouw handkaarten zeven of meer winstpunten verzameld, dan mag je het einde van de ronde activeren. Zo ja, zeg je ‘stop’ of ‘laatste kans’. In het eerste geval scoort iedereen meteen zijn kaarten. In het tweede geval krijgen jouw medespelers nog één beurt. Heb jij daarna evenveel of meer punten, dan scoor jij de punten van jouw kaarten en de kleurbonus (één punt voor elke kaart in jouw grootste kleur). Jouw medespelers scoren dan alleen hun kleurbonus. Heb jij minder punten dan een tegenstander, krijg jij alleen de kleurbonus en zij de punten van hun kaarten. Je speelt door tot het vereiste aantal punten is bereikt (40-35-30 bij 2-4 spelers).

De Nederlandstalige editie van de kleine uitbreiding ‘Extra Salt’ verschijnt later in 2024.

Ten slotte

Sea Salt & Paper is een heerlijk kaartspel, dat wat mij betreft terecht de à la carte Kartenspielpreis van 2023 heeft gewonnen. Je bent niet alleen bezig met jouw eigen verzameling, maar wordt ook een beetje nerveus van de gedachte dat je een medespeler via een aflegstapel iets moois toespeelt. Daarnaast kun je via de acties extra invloed pakken en zo nu en dan zelfs iets van een medespeler jatten. Sea Salt & Paper is een leuke strijd om de punten, die aan het einde van de pot extra pit krijgt door de verleiding van een gulzige afronding. De prachtige illustraties maken het feest compleet. Ik speel het spel met plezier met alle genoemde speleraantallen, maar wil uitlichten dat het als tweepersoonsspel zeer goed voor de dag komt.

Théo Rivière ontvangt de oorkonde van de Kartenspielpreis

Deze recensie is gebaseerd op mijn Frans- en Engelstalige exemplaar van het spel. Daarom zou ik eigenlijk een beetje moeten mopperen over de leesbaarheid van het regelboekje. Op zich staat alles er wel in, maar het had iets prettiger verwoord mogen zijn. Voor de Nederlandstalige editie is dit gezeur niet nodig. Michiel de Wit van Gam’inBIZ heeft de door het vervallen van de tweede taal ontstane ruimte gebruikt om het regelboekje overzichtelijker en toegankelijker te maken.

Auteurs: Cathala & Rivière
Uitgever: Gam’inBIZ
Informatie: BGGBSM
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: ong. 30 minuten