Kosmos: voorjaar 2024

De Duitse uitgever Kosmos heeft dit voorjaar weer de nodige ‘nieuwe’ spellen, waarvan de eerste titels sinds kort verkrijgbaar zijn.

TowerBrix is een behendig coöperatief bouwspel van Simon Thomas. De spelers bouwen samen een toren met gekleurde bouwstenen. Jouw eigen kaarten bepalen aan welke voorwaarden jij daarbij moet zien te voldoen. Iedere speler kent alleen zijn eigen opdracht en mag deze niet verraden. Het is zaak tijdens het bouwen te achterhalen welke opdrachten vervuld moeten worden, om de ronde succesvol af te kunnen ronden. Het spel kent verschillende niveaus en opdrachten. TowerBrix is geschikt voor 1-6 spelers vanaf tien jaar en duurt ongeveer 20 minuten.

Het behendigheidsspel Drop It van Bernhard Lach en Uwe Rapp krijgt een nieuwe editie. In dit spel laat je speelstukken vallen in een rechtopstaand speelbord van doorzichtig plastic. Nieuw aan deze versie is een coöperatieve variant. Voor een beschrijving van het spel verwijs ik je naar mijn recensie. Het spel is geschikt voor 1-4 spelers vanaf acht jaar en duurt ongeveer 30 minuten.

Reiner Knizia’s legspel Einfach Genial 3D is een nieuwe versie van dit bekende spelprincipe. Uiteraard scoor je weer punten door tegels met hetzelfde kleursymbool te verbinden. Wanneer het spel is afgelopen, wordt er alleen gekeken naar jouw kleur die het slechtst heeft gescoord. Deze editie heeft stapelbare speelstukken, waardoor je ook in de hoogte kunt aanleggen. Het spel is geschikt voor 1-4 spelers vanaf acht jaar en duurt ongeveer 45 minuten.

Martin Wallace’s bordspel Anno 1800 krijgt een uitbreiding. De industrialisering gaat door. Innovatiekaarten en tandwielen verhogen de efficiency, luchtschepen bevorderen handel, expansie en invloed, patenten beschermen de eigen industrie en nieuwe opdrachtkaarten bieden nieuwe strategische mogelijkheden. Deze uitbreiding bevat tevens een zesdelige solocampagne.

Er zijn drie nieuwe titels aangekondigd in de Masters of Crime spellenreeks voor speelse speurneuzen. Inkognito,  Tiefenrausch en Mosquito zijn coöperatieve crime-spellen van Lukas Setzke, Martin Studenten en Verena Wiechens. Je kruipt in de huid van een agent en zoekt aanwijzingen en bewijzen om samen de zaak op te lossen. Naast het analoge spelmateriaal maken deze spellen online gebruik van Google Maps, e-mail en speciale websites.

De spellen zijn geschikt voor 1-6 spelers vanaf veertien jaar en duren ongeveer 150-210 minuten.

Der achtsame Tiger is een geheugenspel van Ralf zur Linde en Klaus-Jürgen Wrede, dat is geïnspireerd door het van Memory bekende principe. Je kunt dit spel op twee manieren winnen: door de vrolijke tijger te vinden of door paartjes van dierentegels te ontdekken. Als je de gezochte categorie omdraait, mag je verder zoeken. Zo niet, is je beurt voorbij. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf vijf jaar en duurt ongeveer 15 minuten.

Dodo Ahoi! is een coöperatief kinderspel van Marco Teubner en Frank Bebenroth. Het ei uit de (bij ons door 999 Games uitgegeven) voorganger Dodo is geland in een wiebelige boot. De spelers moeten het ei naar een veilig ei-land brengen. Met hun kaarten verplaatsen ze de wiebelboot over het speelbord. Het ei rolt gevaarlijk heen en weer en dreigt overboord te kieperen. De meevarende dodo’s moeten voor evenwicht zorgen om dit te voorkomen. De spelers winnen samen wanneer ze het ei veilig afleveren.  Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf zeven jaar en duurt ongeveer 25 minuten.

Kosmos komt verder met een handvol Duitstalige versies van eerder verschenen internationale titels: 3 Ring Circus, Bonsai en Sky Team. Tevens verschijnt een herdruk van de Andor Bonus Box.

Meer informatie: