5 Torens bij WGG

White Goblin Games komt maandag met 5 Torens. Dit kaartspel van Kasper Lapp is de Nederlandstalige versie van 5 Towers van Deep Print Games. Elke ronde worden vijf kaarten met bouwdelen van torens aangeboden (vijf kleuren, waardes van 0-15). Met vier en vijf spelers komen de kaarten 0, 2, 5, 7, 10 en 12 dubbel voor. De spelers bieden in een veiling hoeveel kaarten ze willen pakken (een bod van 0-5). Dit gaat bij opbod, iedere speler mag per veiling één keer bieden. Ben jij de hoogste bieder, dan neem jij het geboden aantal kaarten. Je mag dan allereerst één topkaart van een bestaande toren afbreken. Vervolgens bouw je de verkregen kaarten vanaf de bovenkant op jouw torens. Je moet voor elke kaartkleur een afzonderlijke toren (uit)bouwen. Verder moeten de kaartwaardes van beneden naar boven steeds kleiner worden. Gelukkig versoepelen de acht en de negen de strikte bouwregels, waardoor nieuwe bouwkansen opduiken. Mocht blijken dat jij de kaarten toch niet kunt bouwen, dan gaan ze terug naar het aanbod en wordt de veiling vervolgd. Jij gaat voor de meeste punten. Elke kaart in een toren is één punt waard; in een toren met een spits zelfs twee punten; jouw beste toren geeft je ten slotte één extra punt per kaart. De tijdens het spel afgebroken kaarten geven jou oplopende strafpunten. Het spel is geschikt voor 2-5 spelers vanaf acht jaar en duurt ongeveer 15-30 minuten.

Tijdens mijn eerste kennismaking vroeg ik me even af waar de invloed zat verstopt, maar na een paar rondes begon het te dagen. De mix van flexibiliteit behouden, onthouden wat er uit het aanbod verdwijnt en het bewaken van jouw tegenstanders zorgt voor een heerlijk kaartspel. Ik vind het vooral leuk en verfrissend dat het biedsysteem is verweven met de bouwplannen. Warm aanbevolen.

Meer informatie: