Marabunta bij Space Cowboys

De Nederlandse tak van Asmodee gaf mij laatst een interessante blik op hun promotie-aanpak bij nieuwe spellen. Op de vraag waarom ze geen persberichten over actuele releases versturen, maar wel over spellen die pas zes tot negen maanden later worden verwacht, kreeg ik het antwoord dat ze alleen persberichten sturen als het relevant is voor hun retailers. Weer wat geleerd, ik had nooit verwacht dat winkeliers niet geïnteresseerd zouden zijn in extra aandacht voor spellen die nu in de winkels liggen. Volgens Asmodee moet ik mijn actuele informatie op de socials vinden, wat door onnavolgbare algoritmes helaas vaak niet goed werkt.

Van de week ontdekte ik bij Spellenpoort Amersfoort een fonkelnieuw Nederlandstalig spel, wat Asmodee NL blijkbaar niet relevant genoeg vond voor een persberichtje. Marabunta is een tweepersoonsspel van Reiner Knizia, waarin een territoriumstrijd tussen twee mierenkolonies centraal staat. Het centrale mechanisme is het bekende “koekjes-verdeel-systeem”. De ene speler verdeelt de gegooide dobbelstenen en één bonustegel over twee groepen. De tegenstander mag als eerste een groep kiezen en uitvoeren. Het speelbord toont zes regio’s, met elk een bijbehorend scoreblad. In de regio’s vullen de spelers aangrenzend cijfers van de gekozen dobbelstenen in, waarvan per regio de grootste som aan het einde van het spel de waarde op het desbetreffende scoreblad oplevert. Tussentijds verdien je punten door cupcakes te claimen en bonussen voor verzamelde kratten. Met zo’n bonus kun je bijvoorbeeld de strenge nabuurregel omzeilen.

Marabunta is geschikt voor twee spelers vanaf tien jaar en duurt ongeveer 30 minuten.

Meer informatie: