Spelauteurs in de bieb

Vandaag werd in de prachtige bibliotheek Neude in Utrecht (een voormalig postkantoor) het spelevenement Utrecht Boardgame Design XXL gehouden. Het Spellenmaakgilde en zijn partners organiseren dit evenement in aanvulling op kleinschalige bijeenkomsten overal in het land, waar spelauteurs prototypes testen en nieuwe concepten met elkaar bespreken.

de zaal in vogelvlucht

tientallen spelauteurs met nieuwe ideeën

georganiseerd door het Spellenmaakgilde

Ik heb me een paar uur vermaakt, leuke gesprekken gevoerd en spellen gespeeld. Ik heb met name genoten van het kaartspel Huilen = Ruilen. In dit spel krijgt iedere speler één geheime kaart met een verschillende waarde (bijv. -1, 0 en een handvol positieve getallen). Vervolgens moet je in twee ruilrondes telkens één verschillende medespeler verlokken tot een ruil. Die mag normaliter weigeren of accepteren, tenzij zijn kaart tot een bepaald antwoord dwingt. Aan het einde van de tweede ronde mag de bezitter van de 0 een medespeler dwingen tot een ruil. Het is de bedoeling om de twee ruilrondes met een hoge kaart te eindigen, die levert namelijk winstpunten op.

Auteur Stan weet te ruilen zonder te huilen

hij heeft ook een leuk woord- en puzzelspel bedacht

Ik heb nog een paar spelletjes bekeken en gespeeld. Hieronder vind je een foto-impressie van deze geslaagde dag.

Dibs, een nieuw ontwerp van H-Town

twee uitgevers in een diepzinnige conversatie

kaartjes werpen en vangen bij Just Hanz

het kaartspel Grachtenpanden

de tweepersoons deckbuilder Klimaatstrijd

een multifunctioneel speelbord

het bordspel Money Maker

Meer informatie: