Sea Salt & Paper bij Gam’inBIZ

Gam’inBIZ komt binnenkort met de Nederlandstalige editie van het kaartspel Sea Salt & Paper. Het spel wordt op 25 februari geïntroduceerd op de spellendag van Amsterdice, de uitlevering aan de winkels start in de loop van de komende week. Meerdere Nederlandse uitgevers hadden dit spel op het oog, maar visten achter het net. Dit is een mooie vangst voor deze relatief kleine uitgever.  In Sea Salt & Paper staat het leven op en in de zee centraal, dat prachtig is afgebeeld als Japanse origami vouwkunst. Het speelveld bestaat uit een stapel met 58 kaarten en twee open aflegstapels, die aan het begin elk één kaart bevatten.

Aan het begin van jouw beurt voeg je één kaart toe aan jouw hand. Dit kan door twee kaarten van de stapel te trekken en daarna één kaart op hand te nemen en de andere open af te leggen. Je kunt ook de bovenste kaart van één aflegstapel op hand nemen. Na het pakken van een nieuwe kaart mag je setjes met duokaarten spelen. Er zijn vier soorten kaarten. Duo’s speel je tijdens de ronde als paar uit, waarna je het afgebeelde effect meteen mag gebruiken (extra beurt, één kaart trekken, één kaart uit een aflegstapel kiezen, één kaart stelen). Zo’n paar is aan het einde van de ronde 1 punt waard. Via de zeemeerminnen win je het spel meteen wanneer je ze alle vier op hand hebt; zo niet leveren ze punten op voor jouw grootste kleuren. Met de verzamelkaarten verdien je oplopende punten voor het aantal van deze soort. Met de scorekaarten verdien je punten voor boten, vissen, pinguïns en zeelieden.

Heb je op jouw gespeelde en jouw handkaarten 7 of meer punten, dan mag je het einde van de ronde activeren. Zo ja, zeg je ‘stop’ of ‘laatste kans’. In het eerste geval scoort iedereen meteen zijn kaarten. In het tweede geval krijgen jouw medespelers nog één beurt. Heb jij daarna evenveel of meer punten, dan scoor jij de punten van jouw kaarten en de kleurbonus ( 1 punt voor elke kaart in jouw grootste kleur). Jouw medespelers scoren dan alleen hun kleurbonus. Heb jij minder punten dan een tegenstander, krijg jij alleen de kleurbonus en zij de punten van hun kaarten. Je speelt door tot het vereiste aantal punten is bereikt (40-35-30 bij 2-4 spelers).

Sea Salt & Paper is ontworpen door Bruno Cathala en Théo Rivière en geïllustreerd door Lucien Derainne en Pierre-Yves Gallard. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf acht jaar en duurt ongeveer 30 minuten.

De uitbreiding ‘Extra Salt’ verschijnt later in 2024.

Meer informatie: