Carolingi voorbestellen

Twee grootheden uit de Duitse spellenscène, Uli Blennemann en Peter Eggert, zijn onder de naam Sea Cove Games een samenwerking aangegaan, die heeft geleid tot het bordspel Carolingi. Dit is een ontwerp  van Sebastian Freudenberg en Christoph Cantzler. Je kunt dit spel voorbestellen op de website van de uitgever. Het spel wordt naar verwachting in september geleverd.

Mijn goede vriend Bob heeft afgelopen voorjaar een prototype van dit spel gespeeld. De volgende spelbeschrijving is op deze proefpot gebaseerd.

In Carolingi ben je één van de (1 tot 5/6) vazallen van Karel de Grote die zijn gebied probeert te ontwikkelen en te vergroten. Het speelbord heeft twee kanten: de ene variant is tijdens de regering van Karel de Grote, de andere speelt zich in de woelige tijden daarna af.  Het spel is een mix van ontwikkelen, veroveren, kerstenen en rampen afslaan (c.q. ondergaan). Op zich bekende stof, ware het niet dat je de volgorde van jouw acties nooit weet. Elk jaar zijn er vier seizoenen/actierondes. Elke speler mag maximaal twee acties in een seizoen plannen, die dan onbekend voor de anderen in een zakje worden gestopt en er één voor één worden uitgehaald. Tussendoor komen er ook nog wat ‘gebeurtenissen’ tevoorschijn, meestal in de vorm van rampen die voor jammerpartijen en leedvermaak zorgen. Als je voor zekerheid gaat, verlies je tempo. Ga je voor de winst, moet je risico’s nemen en loop je kans dat jouw graansilo’s te laat gebouwd worden en je net gemobiliseerde troepen jammerlijk verhongeren. Om te winnen moet je vier winstpunten behalen. Maar dan ben je er nog niet: ook ‘overwinning’ gaat in de vorm van een actieblokje in het zakje. Als anderen dat in dezelfde beurt ook hebben gedaan, dan…. spannend.

Meer informatie: