Kendi: voorjaar 2024

De Duitse uitgever Kendi heeft dit voorjaar twee nieuwe spellen in de aanbieding. White Goblin Games heeft een band met deze uitgever (dit team was vroeger verantwoordelijk voor NSV-toppers als Qwixx). Deze spellen staan vermoedelijk al op de Goblinradar.

Quando speel je met 55 dubbelzijdige kaarten, waarvan de voor- en de achterkant twee verschillende getallen van 0-100 tonen. Elke combinatie (0-1, 0-2 enzovoort) komt één keer voor. Aan het begin van een pot krijg je 7-8 handkaarten, die je zoals uitgedeeld op de hand neemt. Je mag de achterkant niet meer bekijken. De overige kaarten vormen een trekstapel. Tijdens het spel probeer jij jouw aantal handkaarten te reduceren en daarbij zo mogelijk lage waardes te bemachtigen. De actieve speler speelt één of meer kaarten en trekt één kaart (waarbij hij vooraf kiest voor de zichtbare of de gedekte kant). Hij mag A) een trio opeenvolgende getallen spelen, of B) een gewenste hoeveelheid kaarten met dezelfde waarde. Speelt hij drie gelijke kaarten uit, dan moet iedere medespeler één van zijn 0-kaarten omdraaien; heeft hij die niet, moet hij één kaart trekken. Een ronde eindigt meteen wanneer een speler louter 0-kaarten bezit. Vanaf de derde beurt mag je de ronde ook beëindigen door af te kloppen, waarna de andere spelers nog één beurt hebben. Wie aan het einde van de ronde de laagste som bezit, krijgt nul punten. De andere spelers noteren de som van hun kaarten. Heeft een “klopper” niet de laagste som, krijgt hij er vijf strafpunten bij. Het einde van het spel wordt ingeluid wanneer iemand 50 of meer strafpunten heeft verzameld. De speler met de minste punten is de winnaar.

Quando is ontworpen door Jannik Walter & Reinhard Staupe en geïllustreerd door Oliver & Sandra Freudenreich. Het spel is geschikt voor 2-6 spelers vanaf acht jaar en duurt ongeveer 15 minuten.

Tüfteln is een roll & write dobbelspel met twee varianten op de scorevellen. Bij variant A gooit de actieve speler twee zeszijdige dobbelstenen, waarna de spelers beide worpen moeten noteren. Je kiest daarbij uit twee willekeurige witte velden of twee naburige blauwe velden. Na vijftien worpen tellen de spelers de resultaten van hun negen kwadranten. Vier willekeurige cijfers leveren maar één punt op, vier gelijke cijfers vijf punten en een straat zelfs zes punten. Er zijn zes categorieën. Scoor je in alle zes, krijg je een bonus van zeven punten. Variant B werkt hetzelfde, maar nu moet je beide cijfers in velden met dezelfde kleur invullen.

Ook Tüfteln is ontworpen door Jannik Walter & Reinhard Staupe en geïllustreerd door Oliver & Sandra Freudenreich. Het spel is geschikt voor 1-15 spelers vanaf acht jaar en duurt ongeveer 15 minuten.

Meer informatie: