Terugblik Spellenspektakel 2023

De met voorsprong grootste standhouder was White Goblin Games. Het leek er bijna op dat deze uitgever in zijn eentje een complete beurshal kon vullen. De hoeveelheid demotafels was indrukwekkend. Hetzelfde gold voor het aantal spelleiders. Het lijkt me niet gemakkelijk om in de huidige arbeidsmarkt zoveel mensen aan je te binden. Dit zegt vermoedelijk iets over de manier waarop deze uitgever met zijn mensen omgaat. White Goblin Games presenteerde meerdere fonkelnieuwe releases, waarvan ik er twee heb gespeeld. Ik heb even getwijfeld over de aanschaf van een andere nieuwe titel, Age of Innovation, maar deze opvolger van Terra Mystica werd ogenschijnlijk voor het volle pond verkocht. Ik heb geen trek om een uitgever de volledige dubbele winstmarge te bezorgen, dan koop ik ‘m liever bij mijn speciaalzaak.

WGG was groots aanwezig

met een grote shop

Terra Nova XXL

de mascotte schrikt van mij

veel aandacht voor een spel dat mij niet kon boeien

Bij Verdant trof ik de man van de uitstekende podcast Spel op Tafel

Point City is een nieuw kaartspel van het auteursteam achter Point Salad. In deze engine builder met meer dan 150 dubbelzijdige grondstof- en gebouwkaarten pak jij in jouw beurt twee aangrenzende kaarten van de markt en breid jij jouw stadje uit. Met combinaties van grondstoffen en bonussen op eerdere gebouwde gebouwen betaal je de bouwkosten van een nieuwe gebouwkaart. Wanneer je een kaartsoort neemt, wordt de lege plek gevuld met de andere kaartsoort. Met sommige gebouwen verdien je een opdrachtfiche, waarmee je extra punten kunt verdienen. De oorsprong is herkenbaar, maar het verzamelen van grondstoffen via kaarten en bouwen voegt iets toe. Ik heb Point City in elk geval met plezier gespeeld.

Point City

Starship Captains is een worker placement spel dat zich afspeelt in de ruimte. Op het centrale bord vind je planeten en ruimtestations. Iedere speler heeft een speelbord met zijn eigen ruimteschip. Jouw schip start met enkele bemanningsleden met een lage rang. Deze geven jou toegang tot vier soorten basisacties: bewegen; piraten aanvallen; een technologiekaart kopen; schade repareren. Voor de eerste drie acties moet je de juiste kleur inzetten, repareren kan iedereen. Door het verdienen van medailles kun jij jouw bemanningsleden promoveren, waardoor ze bijv. een actiekleur dubbel mogen uitvoeren. Technologie geeft jou toegang tot extra acties, waarbij het verbinden van dezelfde symbolen leuke bonussen genereert. Verder kun je met sommige techkaarten aan het einde extra punten verdienen. Jouw meeste punten verdien je door het bezoeken van planeten en het vervullen van de daar aanwezige missiekaarten. Hiertoe moet je een landingsteam met de juiste omvang en samenstelling op pad sturen. Een optimale mix van specialisaties levert dan leuke bonussen op. Ingezette bemanningsleden verdwijnen tijdelijk uit jouw commandocentrum en zijn pas na terugkeer weer inzetbaar. Jouw laatste drie gebruikte teamleden zijn hierdoor de volgende ronde zelfs helemaal uit beeld. Naast de missies verdien je punten via medailles, gepromoveerde teamleden, gevangen piraten, technologiekaarten enzovoort. Starship Captains is een toegankelijk en vlot worker placement bordspel. Het systeem met de gekleurde bemanningsleden en hun tijdelijke afwezigheid is een leuke vondst. Ook het vervullen van missies is een vermakelijke activiteit. Mijn enige ergernisje is de beperkte hoeveelheid techkaartjes met winstpunten; ik had het leuker gevonden wanneer er meer werden aangeboden en je wat meer op strategie kon spelen.

Starship Captains

De aan het begin van dit artikel genoemde ruimte was met name te danken aan de introductie van een derde hal. Daar konden de liefhebbers van TCG’s zich uitleven, wat extra ruimte in de hallen met bord- en kaartspellen opleverde.

spelen en ruilen

Het eerste gedeelte van de nieuwe hal was verder het domein van het nieuwe Speelgoed Festival, waar de kids zich konden vermaken met het nieuwste speelgoed. Daar vond ook de finale van de wedstrijd ‘Ontwerp het Kinderboekenspel’ plaats, waarbij basisschoolleerlingen een spel mochten ontwerpen rondom hun favoriete kinderboek. Dit Speelgoed Festival is een mooie aanvulling op de spellenbeurs. Wellicht is het volgend jaar een idee om in de overgangszone tussen spel en speelgoed het onderwijsplein, uitgevers van kinderspellen en de kinderopvang te positioneren.

kinderpret in de speelgoedstand

een beestenboel bij Schleich

lekker knallen

ik werd vriendelijk ontvangen (…. hoop ik)

Ik sluit deze impressie van het Spellenspektakel van 2023 af met enkele foto’s. Ik hoop dat ik jou hiermee enig leesplezier heb bezorgd en belangstelling voor de dertigste editie in 2024 heb gewekt. Over 2024 gesproken, dan vindt de beurs plaats op 9 en 10 november.

van zo’n geslaagde beurs wordt de organisator blij

Erwin Broens
November 2023

Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7