Terugblik Spellenspektakel 2023

Op het Spellenspektakel krijgen spelauteurs de aandacht die ze verdienen. Op het auteursplein kon je uitgebreid kennismaken met de spellen van de toekomst. De drijvende kracht achter dit plein is het Spellenmaakgilde. Ik vind dit een belangrijk initiatief, de spelauteurs vormen immers de broedplaats van de Nederlandse spelcultuur.

het auteursplein

met mooi uitgevoerde spellen

waar je naar hartenlust kon testen

Een van de spelauteurs, Arjan van Houwelingen, vond ik even later bij de uitgever MNKY, die dit jaar voor het eerst op de beurs stond. Samen met Robert Brouwer tekende Arjan voor The Big Five, een fonkelnieuw bordspel dat hier op tafel lag en voor een prikkie werd verkocht.

Arjan met The Big Five

Ravensburger had dit jaar een dubbele stand. Aan de ene kant kon je terecht voor speelgoed en bord- en kaartspellen. Waaronder de uitstekende gateway deck builder Mycelia, die voor de scherpe beursprijs van 20 euro werd verkocht. Het zal niemand verbazen dat ze snel door de voorraad heen waren. De andere kant was het domein van Disney Lorcana. Daar kon je onder het oog van een heuse Disney prinses kennismaken met dit leuke ruilkaartspel. Daarmee kon je de reeds op de Vlaamse beurs Facts uitgedeelde promokaart Gaston verdienen. Ook hier bleek de voorraad niet onuitputtelijk.

gezelschapsspellen en speelgoed

Disney Lorcana

met een heuse prinses

Op het Spellenspektakel zijn ook allerlei clubs en andere hobby-initiatieven actief. Spellenclub Roll The Dice had een stand waar je volop kon spelen en jouw stem kon uitbrengen voor de Top 30, een hitlijst met de populairste spellen van de beurs. Op de website van RTD kun je de ranglijst van dit jaar bekijken. Ook Ducosim demonstreerde spellen en presenteerde het mooie spellenblad Spel!. De aan Ducosim gelieerde Nederlandse Spellenprijs, wat mij betreft de enige Nederlandse spellenverkiezing die ertoe doet, had een eigen stand met de winnaars en genomineerden van deze jaargang. De NSP organiseerde ook dit jaar een verloting, die halverwege de middag veel mensen naar de stand lokte.

Roll The Dice

Ducosim met speldemo’s

en een vriendelijke uitleg over de vereniging

De Nederlandse Spellenprijs met Lies voorop

en ’s middags met de volledige fanclub van Niek

Er waren verder twee initiatieven die mijn sympathie hebben. Amsterdice verkocht spellen voor een specifiek en dierbaar doel. Een van de leden is getroffen door een ernstige ziekte en wil om die reden de collectie verkopen. Op de beurs hielpen leden van de club daarbij. Door de inzet van veel vrijwilligers was er ook dit jaar een bring & buy stand, waarmee dit jaar € 3.291 is opgehaald voor het goede doel Right to Play. Deze stand vol tweedehandsspellen was populair, getuige de soms lange rij voor de entree.

een helpende hand door Amsterdice

De bring & buy stand

met vriendelijke mensen aan het einde van de rij

en een mooie donatie – foto (c) Piet Lavens

Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7