Terugblik Spellenspektakel 2023

Bij Tucker’s Fun Factory maakte ik onder de vriendelijke begeleiding van de auteur kennis met het nieuwe roll & write spel Château. In dit spel krijgt iedere speler een wisbaar bordje met een uniek kasteel, waarop je in de loop van het spel gedobbelde vormen (twee tot vijf velden groot) invult met het doel als eerste jouw kasteel te vullen. Elk kasteel heeft een eigen vorm en een unieke bonus tijdens het spel. Het dobbelsymbool katapult zorgt voor interactie, omdat je hiermee op een hinderlijke plek een veld van een buurman kunt vullen. Zowel de vormen als de bonussen lijken ervoor te zorgen dat niet alle kastelen even sterk zijn. Met een paar potjes achter de kantelen verwacht ik dat een huisregeltje over draften of kiezen uit meer kastelen het speelplezier zal vergroten. Hoe dan ook, Château is een leuk en vlot dobbelspel.

Tucker’s Fun Factory

met het roll & write spel Château

Bij Queen Games speelde ik Graffiti, een nieuw spel van de auteurs van Fresco. Hier is het speelbord gevuld met opdrachtkaartjes, die de spelers vervullen door graffiti op de wanden te spuiten. Het kernmechanisme is worker placement. Hier zijn jouw werkers spuitbussen, die je inzet om verffiches en vergunningen te bemachtigen, waarmee je in bepaalde zones opdrachtkaartjes kunt vervullen. Vergunningen raak je daardoor kwijt, elke ronde kun je wel twee van de ingezette verffiches behouden. Met jouw spuitbussen kun je verder bonusfiches bemachtigen, of een vriendelijke Bobby, die het spuiten in de tunnel een stuk gemakkelijker maakt. Elke voltooide opdracht levert punten op, wordt omgedraaid en toont aan de achterkant een deel van een kunstwerk. Het spel is voorbij wanneer zes kunstwerken zijn voltooid. Ik vond dit een leuke mix van worker placement, verzamelen en opdrachtjes vervullen, maar het was per saldo voor mij niet vernieuwend genoeg om de portemonnee te trekken. Een leuke bonus was de uitleg door Uwe Mölter, voorheen redacteur bij Amigo en in die hoedanigheid mijn vriendelijke partner bij tal van vertaalklussen. Een ander leuk extraatje was een ontmoeting met de eigenaar Rajive Gupta en de gerenommeerde spelauteur Stefan Feld.

de Duitse uitgever Queen Games

Uwe legt Graffiti uit

Rajive Gupta en Stefan Feld

Geronimo Games had een grote stand, waar je veel interessante spellen kon spelen. De door velen verwachte Nederlandstalige editie van het bordspel Earth zat nog vast bij de Douane, waardoor je het op de beurs met een preproductie exemplaar moest doen. Dat was voor de liefhebbers geen probleem, die tafel was volgens mij constant bezet.

Geronimo Games

Earth was in trek

De klauwen van Cat in the Box waren blijkbaar scherp genoeg om de Douane tot een vlotte afhandeling te bewegen. Dit spel was volop verkrijgbaar. Cat in the Box biedt een leuke twist op het door mij zo geliefde slagenspel. Hier hebben de kaarten geen kleur, die kies je pas wanneer je de kaart uitspeelt. Dan leg je een van jouw fiches in de gekozen kleurrij op het veld met het cijfer van de gespeelde kaart. Naarmate de velden gevuld raken, wordt het lastiger om jouw kaarten uit te spelen. Wanneer je helemaal vastloopt, moet je het die ronde doen met strafpunten. Lucratiever is het winnen van veel slagen, zeker in combinatie met het realiseren van jouw vooraf ingediende bod. Dat is goed voor één punt per slag en één punt per fiche in jouw grootste groep op het centrale bord. Bij de eerste pot was ik nog niet bedreven genoeg, maar ik verheug me al op de verdere kennismaking.

Cat in the Box, een innovatief slagenspel

Geronimo bood ook dit jaar een blik op de plannen voor 2024. De vriendelijke eigenaar gaf mij een korte toelichting op zijn plannen. Op onderstaande foto kun je zien wat er in de pijpleiding zit.

Geronimo Games blikt vooruit

Bij Benki Games sprak ik met Tyron en Vivienne, de mensen achter deze uitgeverij. Zij werken aan een nieuwe editie van hun bordspel Pizzachef. Deze editie wordt momenteel grondig getest, in het voorjaar wordt de crowdfunding opgestart.

Pizzachef (1.0) bij Benki

de chefs achter Pizzachef

Na de verontrustende berichten over de financiële zorgen van het Duitse moederbedrijf deed het mij deugd dat de Vlaamse vertegenwoordiger van HABA als vanouds op de beurs aanwezig was. Men presenteerde meerdere nieuwe titels, waarvan ik alleen Showdown heb gespeeld. Dit spel speelt zich af in en rond de bank van een westernstadje, waar je rondjes over een spoor loopt. Elke beurt trek je twee actiekaarten, waarop telkens twee actiesymbolen zijn afgebeeld, of speel je een set met minstens drie gelijke symbolen. Vaak moet je dobbelen om munten te verzamelen of van je tegenstanders te stelen. Deze kun je via een andere actie veilig in jouw kluis opslaan. Wanneer de kaartstapel is verbruikt, wint de speler met het meeste geld. Dit spel was mij te grillig en repetitief, het blijft daarom bij deze eerste kennismaking.

HABA was als vanouds aanwezig

het familiespel Showdown

Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7