Lookout Spiele: najaar 2023

Op SPIEL Essen 2023 vind je de Duitse uitgever Lookout Spiele in meerdere stands. In hal 6 stand D102 demonstreert men Duitstalige versies van Mischwald (Forest Shuffle), Patterns en Tipperary. In hal 3 stand D110 demonstreert men de Duitstalige versie van High Season – A Grand Austria Roll & Write. In hal 3 stand B109 demonstreert men bij HÜNE gaming tables de Engelstalige versie van Forest Shuffle.

Forest Shuffle/Mischwald is een prachtig geïllustreerd kaartspel, waarin de spelers waardevolle bomen verzamelen en diverse bosbewoners lokken, om een ecologisch evenwichtige habitat voor flora en fauna te scheppen. Het spel bevat 180 kaarten, waaronder 66 bomen en 92 dubbele kaarten met twee horizontale of verticale helften. Op laatstgenoemde kaarten vind je dieren, planten en paddenstoelen. Iedere speler begin met zes handkaarten. De actieve speler voert één van twee acties uit. 1) Je trekt twee kaarten van de stapel of het open aanbod (handlimiet is 10). 2) Je speelt één handkaart. Hiertoe moet je de kostprijs aan handkaarten open afleggen op het centrale bord. Bij een dubbele kaart kies en betaal je één helft. Sommige kaarten geven een bonus, wanneer je met kaarten met hetzelfde boomsymbool betaalt. Je legt de gespeelde kaart open voor je, de gekozen helft van een dubbelkaart moet je passend aan een boom aanleggen (links, rechts, boven of onder). Je mag een kaart met de achterzijde naar boven spelen, dit is een neutrale boomsoort. Vervolgens voer je het effect en/of de bonus van de kaart uit (denk aan extra kaarten trekken of spelen, of een extra beurt). Sommige effecten werken eenmalig, andere zijn duurzaam. Aan het einde van jouw beurt worden de centraal afgelegde kaarten verwijderd wanneer er tien of meer liggen. Het spel eindigt meteen wanneer de derde winterkaart van de stapel wordt getrokken. Dan scoor je de punten van de zichtbare kaarten in jouw bos en het aantal kaarten onder jouw hol (waarmee ik niet wil suggereren dat je op jouw kaarten moet zitten).

Forest Shuffle is ontworpen door Kosch en geïllustreerd door Toni Llobet en Judit Piella. Het spel is geschikt voor 2-5 spelers vanaf tien jaar en duurt ongeveer 60 minuten. Op de website van de uitgever kun je de regels raadplegen.

Günter Burkhardt’s legspel Tipperary speelt in Ierland. Met de aangeboden tegels bouwt iedere speler zijn ‘county’ uit. Een magische steencirkel bepaalt toevallig uit welk aanbod jij jouw tegels mag pakken, waardoor je flexibel moet zijn in jouw tactiek. Schapen, whiskey, torens en bonustegels leveren een bijdrage aan een winstgevend landschap.

Tipperary  is geschikt voor 2-4 spelers vanaf tien jaar en duurt ongeveer 45 minuten. Op de website van de uitgever kun je de regels raadplegen.

Patterns is de opvolger van het tweepersoonsspel Mandala, die begin dit jaar nog onder de naam Contemplation werd aangekondigd. De 54 gekleurde mandalastenen zijn verdeeld over de stoffen speelmat. Je ruilt beurtelings stenen op het speelveld tegen stenen uit je hand en draait ze om. Je probeert zo kleurgroepen te vormen of te vergroten en daarmee de meeste punten te verdienen. Met jouw markers geef je aan dat jij een groep controleert en hoeveel deze waard is. De situatie kan veranderen wanneer jouw tegenstander een steen voor zijn mandala claimt en aldus een groep blokkeert.

Dit spel is ontworpen door Trevor Benjamin en Brett J. Gilbert. Mandala Patterns is geschikt voor twee spelers vanaf tien jaar en duurt ongeveer 15 minuten. Patterns is nog niet te koop, maar wordt wel gedemonstreerd. Op de website van de uitgever kun je de regels raadplegen.

Hochsaison: Grand Hotel Roll & Write is een dobbelspel dat is gebaseerd op het bordspel Grand Austria Hotel. In zeven rondes moet je kamers voorbereiden, gasten ontvangen, personeel aannemen, jouw geld beheren en de keizer behagen. Daartoe moet je de passende dobbelstenen voor jouw acties kiezen en de bonussen op jouw scoreblad ontsluiten.

Dit ontwerp van Virginio Gigli, Simone Luciani en Ryan Hendrickson is geschikt voor 2-4 spelers vanaf twaalf jaar en duurt ongeveer 45 minuten. Ook dit spel is nog niet te koop, maar wordt wel gedemonstreerd. Op de website van de uitgever kun je de regels raadplegen.

Het Ephipparius-deck bevat 168 nieuwe kaarten voor Agricola, die je op zichzelf, met het basisspel of in combinatie met andere sets kunt spelen. Dit deck komt het best tot zijn recht met Agricola Revised Edition.

Lookout Spiele heeft verder een nieuw nummer van het huisblad Neues vom Ausguck. In nummer 20 vind je onder meer artikelen over het nieuwe kaartspel Forest Shuffle/Mischwald, nieuwe opdrachtkaarten en een solovariant voor Tipperary en een artikel van Uwe Rosenberg over de geschiedenis van spellen met een natuur- en milieuthema.

Meer informatie: