Devir: najaar 2023

In Bamboo teel je in vier jaren/rondes bamboeplanten, om met de opbrengst het leven van je familie te veraangenamen en gelukspunten te verzamelen. Elke ronde is verdeeld in vier seizoenen. In de lente krijgen de spelers een bonusactie van een bostegel en een wierookstaaf in hun kleur. In de zomer offeren de spelers wierookstaafjes in de tempels en gebruiken ze net zoveel bamboescheuten om acties uit te voeren. Bijvoorbeeld: balanstegels bemachtigen, waarmee je door het vervullen van de opdrachtjes gelukspunten verdient; jouw huis verbeteren met huistegels; geld verdienen; koken om voedsel voor de winterfase te verkrijgen. In de herfst gaat in elke tempel een bosgeest met een leuke bonus naar de speler met de meeste wierook. Daarna krijgen ze hun wierook terug. In de winter moet je voor elke huistegel één voedsel betalen. Lukt dit niet, verlies je gelukspunten. Aan het einde krijg je extra gelukspunten voor bosgeesten en niet-vervulde balanstegels en verlies je punten wanneer jouw huis niet harmonieus is.

Dit ontwerp van Germán P. Millán is geschikt voor 2-4 spelers vanaf veertien jaar en duurt ongeveer 90-110 minuten.

In 3 Ring Circus speel je een circusdirecteur tegen het einde van de negentiende eeuw. Je werft artiesten en verzorgt optredens in grote steden, middelgrote steden en dorpen. De actieve speler kiest één van twee acties: neem een artiest aan of verzorg een circusoptreden. In jouw eerste beurt zet jij jouw circuswagen in een lege stad en neem jij jouw eerste artiest aan. Daartoe speel je tegen betaling één handkaart op een beschikbare plek op jouw circusbord. Daar heb je drie rijen met elk vijf velden voor artiesten en drie velden voor scorekaarten. Er zijn drie kaartsoorten: geldkaarten (artiesten met simpele optredens of betaalmiddel voor andere artiesten), ticketkaarten (optredens van artiesten die veel punten opleveren) en scorekaarten (scorepotentieel). Gespeelde kaarten ontsluiten of bedekken symbolen. Belangrijke symbolen zijn de voetstukken die je nodig hebt voor optredens in kleine steden, geld om extra geldkaarten te trekken en beweging om snel over het bord te bewegen. Andere symbolen geven je leuke bonussen.

Een circusoptreden bestaat uit een aantal stappen. 1) Beweging naar een andere plaats. 2) Daar treed je op. Je mag een speciale geldkaart spelen voor een extra vaardigheid. Elk dorpje verwelkomt slechts één optreden per spel. Daarmee verdien je één geldkaart plus een geldkaart voor elk naburig dorpje waar het circus nog niet is geweest. In een middelgrote stad heb je voldoende voetstukken nodig. Hiermee verdien je punten of ticketkaarten. In de grote steden moet je de daar populaire artiest spelen. In combinatie met andere artiesten kun je dan veel punten verdienen. 3) Als laatste stap verplaatst je de Barnum circuswagen, waarmee uiteindelijk een regiotelling wordt geactiveerd. Dit op basis van de meerderheid aan circustokens. Na een volle ronde van de Barnum wagen volgt de eindtelling.

Dit ontwerp van Remo Conzadori en Fabio Lopiano is geschikt voor 1-4 spelers vanaf twaalf jaar en duurt ongeveer 80 minuten.

Blind Business is een kaartspel van Andrew Roy (II), waarbij jij jouw eigen vier kaarten niet kunt zien, maar de medespelers zien jouw kaarten wel. De actieve speler claimt één kaart van een tegenstander. Weigert die, dan gaat die naar zijn scorestapel. Bij een ruil, gaan beide kaarten naar de eigen scorestapels. Je vult jouw hand aan tot vier kaarten. Aan het eind krijg je, afhankelijk van meerderheden, punten voor jouw kaartcombinaties. Je wint meteen wanneer je vijf opeenvolgende kaarten van dezelfde kleur weet te verzamelen.

Dit spel is geschikt voor 2-5 spelers vanaf acht jaar en duurt ongeveer 15-30 minuten.

Andere titels:

  • Bitoku: Resutoran is een uitbreiding van het bordspel Bitoku, die in Nederland bij Keep Exploring Games verschijnt.
  • Go Cuckoo! is een nieuwe versie van het HABA spel Kiki Koekoek. [INFO]
  • The White Castle is de international editie van een bordspel dat in Nederland door 999 Games wordt uitgegeven. [INFO]
  • In Jerusalem: Anno Domini staan de gebeurtenissen voorafgaand aan het Laatste Avondmaal centraal. [INFO]