AEG: najaar 2023

Op SPIEL Essen 2023 presenteert Alderac Entertainment Group een handvol nieuwe spellen, waarvan een gedeelte afgelopen zomer al in Noord-Amerika is verschenen. Je vindt deze uitgever in hal 3, stand B110. Fit to Print en Landmarks zijn al in Nederland opgedoken; ik zag deze titels al liggen bij Spellenpoort Amersfoort.

Point City is een kaartspel van het auteursteam dat Point Salad heeft bedacht. In deze engine builder met meer dan 150 dubbelzijdige grondstof- en gebouwkaarten pak jij in jouw beurt twee aangrenzende kaarten van het stadsraster en breid jij jouw stad uit. Met combinaties van grondstofkaarten en bonussen betaal je de specifieke bouwkosten. Het spelsysteem is gebaseerd op de voorganger, maar krijgt een extra laag door het bouwen en het beheren van grondstoffen.

Point City is ontworpen door Molly Johnson, Robert Melvin en Shawn Stankewich. Het spel is geschikt voor 1-4 spelers vanaf tien jaar en duurt ongeveer 15-30 minuten. White Goblin Games zal de Nederlandstalige editie uitgeven.

Shake That City is een legspel. De actieve speler schudt de ‘shaker’ om een raster van 3×3 gekleurde blokjes te krijgen. Er zijn vijf kleuren, die corresponderen met de vijf soorten bouwtegels: weg, fabriek, huis, park en winkel. Hij kiest één van deze kleuren en neemt zoveel bouwtegels van deze kleur als er blokjes zijn gegooid. Je moet elke tegel op een vrije plek op jouw bord leggen. Je moet daarbij de locatie in het 3×3 raster matchen. De medespelers kiezen een andere kleur en leggen deze tegels in het patroon op hun bord. Je krijgt punten voor bepaalde combinaties en voor voltooide bonustegels aan de rand van jouw bord. Wegen willen een route naar de rand; fabrieken naast andere fabrieken en wegen; huizen in kleine groepjes zonder fabriek ernaast; parken naast huizen en fabrieken; winkels draaien goed in het centrum, maar hebben dan wel een weg naar de rand nodig.

Shake That City is een ontwerp van Mads Fløe en Kåre Torndahl Kjær. Het spel is geschikt voor 1-4 spelers vanaf tien jaar en duurt ongeveer 20-40 minuten.

Number Drop is een roll and write dobbelspel met Tetris-vormen en cijfers. Met vijf dobbelstenen (vier keer cijfer/joker en één keer vorm) wordt bepaald hoe de spelers hun raster moeten vullen, door de vorm met cijfers te creëren en deze in Tetris-stijl naar beneden te laten ‘vallen’. Met groepen van gelijke of opeenvolgende cijfers kun je combo’s maken. Na een tweede identieke combo, verdien je een block waarmee je medespelers kunt hinderen.

Number Drop is een ontwerp van Florian Sirieix en Benoit Turpin. Het spel is geschikt voor 1-6 spelers vanaf tien jaar en duurt ongeveer 20 minuten.

Deep Dive is een press-your-luck spel, waarbij jouw pinguïns in de oceaan duiken om een mooie verzameling voedsel te verzamelen. In jouw beurt draai je een oceaantegel open. Vervolgens kun je de buit pakken of verder en dieper duiken. Dan heb je kans op een betere vangst, maar loop je meer risico op een ontmoeting met een vraatzuchtige roofvis. Met het verzamelde voedsel bouw je setjes van drie kleuren.

Deep Dive is een ontwerp van Molly Johnson, Robert Melvin en Shawn Stankewich. Het spel is geschikt voor 1-6 spelers vanaf tien jaar en duurt ongeveer 15-20 minuten.

Fit to Print is een real-time legspel, waarbij de spelers als redacteur van de lokale krant het plaatselijke nieuws brengen. Je jaagt op de grote verhalen, voordat de andere kranten ze inpikken. Daartoe verzamelen de spelers simultaan de tegels voor hun kranten. Nadat je denkt een combinatie van verhalen, foto’s en advertenties te hebben verzameld, roep je ‘layout’ en is het tijd om de voorpagina op te maken. Als die goed genoeg lijkt, roep je ‘print’ en krijg je de eerste keuze in de volgende ronde. Het spel kent ook minder hectische varianten.

Fit to Print is een ontwerp van Peter McPherson. Het spel is geschikt voor 1-6 spelers vanaf tien jaar en duurt ongeveer 15-30 minuten.

Andere nieuwe titels:

Landmarks is een uitbreiding van Cascadia, waarbij de naamgever extra scorepotentieel aan de landschappen toevoegt. De set bevat verder nieuwe scorekaarten, tegels en materiaal voor vijf en zes spelers.

Smash Up: Excellent Movies, Dudes! is een Smash Up! uitbreiding met karakters die zijn gebaseerd op actiefilms uit jaren tachtig.

Meer informatie: