Kendi: najaar 2023

De relatief nieuwe Duitse uitgever Kendi is opgericht door mensen die in recente verleden een hoofdrol speelden bij NSV, de uitgever van tophits als Qwixx. Op SPIEL Essen 2023 presenteert Kendi twee nieuwe spellen, naast het trio dat in het voorjaar van 2023 is uitgebracht (waarvan White Goblin Games er al twee in de planning heeft). Je vind Kendi in hal 5, stand N118.

Ku-Ka-König speel je met 112 kaarten, waarvan je er telkens drie in zes tot acht kolommen legt (afhankelijk van het spelersaantal). Iedereen geeft aan welke kolom hij wil pakken. Zonder tegenspraak voeg je deze kaarten toe aan jouw verzameling. Zijn er meer liefhebbers voor dezelfde kolom, dan leg je de laatste kaart van die kolom af en maken de desbetreffende spelers een nieuwe keuze. Dit gaat door tot iedereen kaarten heeft gepakt. Voor de volgende ronde worden de kolommen aangevuld. Wanneer een speler minstens dertien kaarten heeft verzameld, wordt voor de eerste keer de score bepaald. Koningen scoren het kwadraat van het aantal exemplaren minus één. Ridders zijn één punt waard, twee wanneer je de meeste bezit. Kerken geven tien punten aan de speler met de meeste kerken. Enzovoort. Met een X gemarkeerde kaarten leg je na de score af. Vervolgens speel je door tot het deck is uitgeput. Na een tweede telling is de winnaar bekend.

Ku-Ka-König is een ontwerp van Reinhard Staupe. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf acht jaar en duurt ongeveer 20 minuten.

Het roll & write dobbelspel Sixto lijkt me interessant voor liefhebbers van Qwixx. Je wilt zoveel mogelijk getallen afkruisen. Jouw scoreblad toont zes rijen in verschillende kleuren met de cijfers 1-6 in een willekeurige volgorde. Iedere speler heeft een uniek scoreblad (uit twaalf verschillende soorten). De actieve speler gooit de zes dobbelstenen, één voor elke gekleurde rij. Hij mag alle stenen één keer opnieuw gooien. Daarna mag iedere speler voor elke dobbelsteen het meest linkse beschikbare cijfer met die waarde afkruisen. Overgeslagen cijfers tellen niet meer mee. De laatste drie velden op jouw scoreblad zijn het doelgebied. Als een speler daar in dezelfde rij twee velden afkruist, verdwijnt die dobbelsteen uit het spel. Wanneer de derde dobbelsteen aldus is verwijderd, eindigt het spel. Dan scoren de spelers alle kolommen en rijen. Je krijgt vijf strafpunten als er maar één kruisje staat, nul punten voor nul of twee kruisjes en vijf en meer punten vanaf drie kruisjes.

Sixto is een ontwerp van Steffen en Florian Benndorf. Het spel is geschikt voor 1-6 spelers vanaf acht jaar en duurt ongeveer 15 minuten.

Meer informatie: