Alley Cat Games: najaar 2023

De Britse uitgever Alley Cat Games presenteert op SPIEL Essen 2023 een handvol nieuwe releases en een mooie heruitgave van een klassieker. Je vindt deze uitgever in hal 3, stand N120.

Amun-Re: 20th Anniversary Edition is een nieuwe versie van Reiner Knizia’s uitstekende bordspel Amon-Ra. Deze editie bevat enkele nieuwe modules, waarmee je het bekende spelverloop kunt aanvullen. De ‘officials’ variant voor 2-3 spelers geeft je een schrijver, waarmee je op een tweede provincie kunt bieden. Je controleert één gebied, voor de andere krijg je een kaart die een bonus oplevert. De ‘Afterlife’ uitbreiding introduceert graftegels, die je in de marktfase kunt kopen. Deze plaats je in jouw eigen piramide. Dit levert een bonus op, die wordt verdubbeld wanneer je op passende tegels bouwt. Een complete rij is een het einde punten waard. De ‘Statues’ uitbreiding voegt in de eerste drie rondes standbeelden toe aan sommige provincies. Deze geven unieke krachten. De “Pharaoh” mini-uitbreiding beloont tegen elkaar opbieden in de veilingen.

Amun-Re: 20th Anniversary Edition is geschikt voor 2-5 spelers vanaf twaalf jaar en duurt ongeveer 90 minuten.

In het worker placement bordspel Arborea speel je een natuurgeest, die zijn dorpsgenoten helpt bij hun pelgrimstochten ten behoeve van het helen en groeien van het ecosysteem. Je plaatst jouw werkers op actiesporen, die vervolgens verschuiven met alle werkers erop. Hoe verder het actiespoor komt, des te groter de opbrengsten wanneer je de werkers activeert. Met deze opbrengsten lever je een bijdrage aan het gezamenlijke grondstoffenspoor, offer je aan de oude wijzen als investering in toekomstige gunsten of lok je dieren naar het land. Uit de gezamenlijke grondstoffen neem jij wat je nodig hebt voor jouw persoonlijke ecosysteem, waar je met terreinkaarten een leefomgeving bouwt en dieren plaatst voor winstpunten. Het kan zijn dat er een heerlijk spel onder deze wollige beschrijving en fantasievolle setting schuilgaat, maar ik ben in eerste instantie vooralsnog afgehaakt. Daarnaast hebben het prijskaartje van 70 euro en de zuurstokachtige looks mij niet over de streep getrokken.

Dit ontwerp van Dani Garcia is geschikt voor 1-5 spelers vanaf veertien jaar en duurt ongeveer 90-120 minuten.

Het deductiespel Phantom Ink speel je met twee teams (Zon en Maan), die elk uit één geest en tot op drie mediums bestaan. De mediums van het team delen zeven vraagkaarten. De geest kiest aan het begin in het geheim één van vijf voorwerpen op een kaart. In een beurt leggen de mediums twee vraagkaarten voor aan de geest. Deze legt één kaart open af, geeft de te beantwoorden kaart gedekt terug aan zijn mediums en schrijft het antwoord letter voor letter op. Zodra de mediums denken te weten wat het woord is, roepen ze ‘silencio’. In plaats van vraagkaarten voorleggen, kun je ook proberen het volledige woord letter voor letter te raden, met het risico op een fout antwoord en nuttige informatie voor de tegenstanders.

Dit ontwerp van Mary Flanagan & Max Seidman is geschikt voor 4-8 spelers vanaf dertien jaar en duurt ongeveer 10-15 minuten.

Rome in a Day maakt gebruik van het ‘koekjesverdeelmechanisme’. Elke ronde bouwen de spelers twee groepen landschapjes met landtegels en twee gebouwen. Het kleinste landschapje krijgt een bonuskristal. Deze landschappen kies je vervolgens afwisselend van je linker- en je rechterbuurman en voeg je toe aan jouw landschapje dat niet door de andere buurman is gekozen. Je verdient punten via de match van terreinsoorten en bijbehorende gebouwen en voor kristallen.

Dit ontwerp van Evgeny Petrov is geschikt voor 2-5 spelers vanaf acht jaar en duurt ongeveer 15-20 minuten.

Star Fighters: Rapid Fire combineert real-time dobbelen met ruimtegevechten. Het spel kent verschillende modi: één versus één, drie spelers, twee versus twee of solitair tegen een ruimtestation. De spelers gooien tegelijkertijd hun dobbelstenen, gooien ze desgewenst over en zetten ze in voor de functies van hun ruimteschip. Zodra iemand de dobbelfase beëindigt, moet iedereen aan de bak. In de tactische fase activeren de spelers beurtelings hun opgeladen systemen: schieten met lasers of torpedo’s, manoeuvreren, schilden aanpassen en andere specifieke acties. Het spel is voorbij zodra er nog maar één schip over is.

Dit ontwerp van Michael Dunsmore en Jordan Nichols is geschikt voor 1-4 spelers vanaf tien jaar en duurt ongeveer 20-40 minuten.

Het coöperatieve deductiespel Unfold: Dark Story is een vervolg op Escape from the Asylum. De spelers helpen Dr. Dark te ontspannen uit zijn cel in het politiebureau door allerlei puzzels op te lossen. Het spelmateriaal is uitvouwbaar en ontwikkelt zich daardoor gaandeweg. Dit ontwerp van  Alexander Peshkov en Ekaterina Pluzhnikova is geschikt voor 1-6 spelers vanaf twaalf jaar en duurt ongeveer 60-90 minuten.

Meer informatie: