Abacusspiele: najaar 2023

De Duitse uitgever Abacusspiele komt met een grafisch bewerkte heruitgave van Zooloretto en drie nieuwe spellen naar SPIEL Essen 2023. Ten slotte is er een nieuwe mini-uitbreiding van Zooloretto, een tegel met een nog niet onthulde inhoud. Je vindt deze uitgever als vanouds in hal 3, stand L130.

Zooloretto is een nieuwe editie van Michael Schacht’s Spiel des Jahres van 2007. Deze versie is prachtig geïllustreerd door Michael Menzel. Het spelsysteem is ongewijzigd, maar er zijn wel twee nieuwe tegeltjes toegevoegd (een ballonnenkraam en een dienblad). Iedere speler bezit een eigen dierentuin. Je probeert zoveel mogelijk bezoekers te lokken. Daartoe moet je de juiste dieren verzamelen. Dieren in de weiden leveren punten op, dieren in jouw stal kosten je punten. De actieve speler moet één van drie acties uitvoeren: A) een fiche trekken en op een transportkar leggen of B) een transportkar met 1-3 fiches nemen en passen of C) een geldactie uitvoeren. Er zijn net zoveel transportkarren als het aantal spelers; elke kar heeft plaats voor drie fiches. Als je een transportkar neemt, leg je de aanwezige fiches in jouw dierentuin. In een weide mogen alleen fiches van dezelfde soort liggen. Als je het laatste veld van een weide vult, ontvang je een bonus in geldstukken. Een geldactie biedt – tegen betaling – extra mogelijkheden: jouw dierentuin verbouwen, een dier van een medespeler ‘kopen’, een dier uit jouw stal afleggen of jouw dierentuin vergroten. Het spel eindigt na de ronde waarin de laatste stapel fiches is aangebroken. Dan worden de punten toegekend.

Zooleretto is geschikt voor 2-5 spelers vanaf acht jaar en duurt ongeveer 45 minuten.

NMBR 9 ++ is een modulaire uitbreiding van Peter Wichmann’s NMBR 9, die je in staat stelt het spel met slechts twee spelers te spelen. In combinatie met het basismateriaal kun je tot zes spelers laten aanschuiven. Verder bevat de set kleine uitbreidingen. Bijvoorbeeld het gebruik van verschillende starttegels, waardoor identieke patronen worden voorkomen. Of twee tegels om gaten te vullen. Of de mogelijkheid om tweemaal in het spel de regels te breken. De set bevat ook nog twee varianten.

Verder verschijnen er twee nieuwe coöperatieve deductiekaartspellen in de zogenaamde “Sherlock” reeks: Sherlock Fantasy: Glücklich bis ans Lebensende en Sherlock: Villa Diodati.

Meer informatie: