Board&Dice: najaar 2023

De Poolse uitgever Board&Dice brengt op SPIEL Essen 2023 het bordspel NUCLEUM uit. Dit spel verhuist ons naar een alternatieve industriële revolutie in Sasken tijdens de negentiende eeuw. Daar is een generatie eerder een nucleum ontwikkeld, een machine die draait op stoom, ontstaan door de verhitting van water met uranium. Jaren later heeft de industrie steeds meer behoefte aan energie, waardoor er grotere nucleums moeten worden gebouwd, waarvoor uranium moet worden geïmporteerd. Wat leidt tot de aanleg van spoorwegen en een stroomnetwerk. De spelers zijn industriëlen, die punten verdienen door contracten te sluiten, het netwerk uit te breiden, gebouwen te bouwen en van stroom te voorzien en door allerlei mijlpalen te realiseren. Iedere speler beschikt over unieke asymmetrische technologieën, die speciale vaardigheden opleveren wanneer je ze ontsluit.


Het spel kent geen rondes, de spelers voeren na elkaar hun beurten uit. In jouw beurt voer je één van de volgende handelingen uit. 1) speel één actiefiche uit jouw voorraad, leg deze op het linker vrije veld bovenaan jouw tableau en voer beide afgebeelde acties uit. Voorbeelden van acties: gebouwen bouwen, mijnen of turbines bouwen, extra actietegels ontwikkelen, contracten sluiten, stroom aansluiten. Daarnaast mag je één contract vervullen. 2) Leg één actiefiche uit jouw voorraad als spoortegel op een leeg spoorwegveld van het centrale speelbord en zet er een beschikbare werker op. Daarna mogen jij, en eventueel ook andere spelers, een of meer acties doen, afhankelijk van de kleur van de spoortegel. 3) Doe een ‘recharge’: verdien inkomsten en haal de actiefiches van jouw tableau terug naar jouw voorraad. Wanneer twee van de vijf eindvoorwaarden zijn vervuld, is het spel voorbij en volgt een eindtelling.

Nucleum is een ontwerp van Dávid Turczi en Simone Luciani. Het spel is geschikt voor 1-4 spelers vanaf veertien jaar en duurt 60-150 minuten.

Andere spellen:

  • SideQuest: 7th Sea en SideQuest: Nemesis zijn twee puzzel-/escapespellen van Jakub Caban en Bartosz Idzikowski, de ontwerpers van de Escape Tales serie.
  • Books of Time is een eerder dit jaar verschenen tableau builder van Filip Głowacz.
  • Barcelona is een eerder dit jaar verschenen leg- en workerplacement spel over de uitbreiding van deze stad in de negentiende eeuw.

Op SPIEL Essen 2023 vind je deze uitgever in hal 3, stand H110.

Meer informatie: