The Game Master: najaar 2023

De Nederlandse uitgever The Game Master komt dit najaar twee nieuwe titels, het op de Ducosimbeurs van 16 september gelanceerde kaartspel Adventure Land en The Festival, een uitbreiding van het in 2021 verschenen King of the Valley. Op SPIEL Essen 2023 vind je The Game Master weer in hal 3, stand Q128.

In Adventure Land bouw je met kaarten gaandeweg jouw eigen pretpark op. De kaarten worden elke ronde aangeboden in een veiling. Er zijn attracties, actiekaarten en personeelskaarten. De eerste veiling bevat setjes van drie kaarten, latere veilingen bestaan uit individuele kaarten. Het recht op de eerste keuze wordt bij opbod geveild, waarna het bod van de winnaar in aflopende porties van 50% naar de medespelers gaat. De actieve speler kiest een kaart/set uit de veiling, mag desgewenst een actiekaart spelen, mag een opdrachtkaart (extra winstpunten), merchandisekaart (extra inkomsten) of handyman (een attractie met een storing herstellen) kopen met het geld uit zijn kluis en mag ten slotte max. 10 handgeld in zijn kluis stoppen. Elke ronde bepalen twee zeszijdige dobbelstenen welke gebouwde attracties geld opleveren. Wanneer je twee attracties van een kleur bezit, krijg je de desbetreffende VIP. Dan moeten jouw medespelers jou betalen wanneer ze nieuwe attracties in die kleur aanleggen. De VIP verhuist wanneer een tegenstander meer attracties in zijn kleur aanlegt. De zogenaamde ‘awardkaart’ in de laatste vijftien kaarten beëindigt het spel meteen. Dan krijg je punten voor like-symbolen op attracties, VIP’s en personeel, elke vijf munten in je kluis en vervulde opdrachten.

Arjo van Houwelingen, een van de auteurs

Adventure Land is een ontwerp van Arjo van Houwelingen en Sander Hogervorst. Het spel is geschikt voor 2-5 spelers vanaf tien jaar en duurt ongeveer 60 minuten.

Van The Festival, de uitbreiding van King of the Valley, heb ik weinig informatie en nog geen beeldmateriaal. Deze uitbreiding bestaat uit een aantal ‘mini-spelletjes’ met enerzijds een eigen karakter, maar ook een verbinding met het reguliere spelverloop door de invloed van de specialisten. De uitbreiding introduceert burgers, die je inzet op verschillende locaties. In de Bierstube verdienen ze bijvoorbeeld extra geld. De specialisten uit het basisspel hebben extra vaardigheden. De priester kan bier brouwen en serveren; de tovenaar maakt de show in een theater magisch; de belastinginners strijden om de meerderheid in een schatkamer, waar extra opbrengst wacht. De uitbreiding verlengt de speelduur met ongeveer een kwartier.

Meer informatie: