Jumping Turtle Games: najaar 2023

De Belgische uitgever Jumping Turtle Games heeft gisteren meerdere interessante nieuwe releases aangekondigd. Het is fijn om nog voor Spiel te weten dat er Nederlandstalige edities van Evacuation en Tucana Builders in de pijpleiding zitten. Over Spiel gesproken, Jumping Turtle Games is present met een stand die met name is gericht op The Warp. Je vindt deze uitgever in hal 2, stand C106.

In Vladimír Suchý’s Evacuation wordt onze planeet langzamerhand onbewoonbaar door intensivering van de zonkracht, waardoor we onze bevolking en industrie in vier ronden moeten verhuizen naar een andere planeet. De volwaardige economie op de oude planeet wordt gaandeweg ontmanteld en verplaatst naar de nieuwe planeet. Productie en inkomsten op de oude planeet verslechteren, terwijl je op de nieuwe planeet een economie moet zien op te bouwen. Je kunt jouw grondstoffen niet uitwisselen tussen beide planeten, wat een goede planning vereist. Jouw acties kies je op jouw eigen tableau. In een expertvariant kun je deze aanvullen met de acties op jouw handkaarten. Elke actie heeft een waarde, waarvan de som van belang is voor een bonus aan het einde van de ronde. Je wint meteen wanneer je op de nieuwe planeet drie VR-machines bezit en drie grondstoffen op niveau 8 kunt produceren. Anders wint de speler met de meeste punten na vier rondes.

Evacuation is geschikt voor 1-4 spelers vanaf twaalf jaar en duurt 60-150 minuten. Deze versie van het spel wordt in het eerste kwartaal van 2024 verwacht.

Het legspel Tucana Builders is als het ware de opvolger van het flip & write spel Trails of Tucana. Iedere speler heeft een eigen bordje, waarop de startpositie elk spel variabel wordt bepaald. De kaartstapel wordt in twee fases tweemaal doorgespeeld. Elke ronde wordt een kaart gedraaid, die bepaalt waar de spelers hun gedekt getrokken tegels moeten plaatsen. Per fase kun je één keer deze verplichte plaatsing negeren. Het is zaak dieren via de wegen te verbinden met hutten van dezelfde kleur. De toekan staat hier niet garant voor appelmoes met een kers, maar laat jou wat gemakkelijker scoren.

Dit ontwerp van Eilif Svensson en Kristian Amundsen Østby is geschikt voor 1-5 spelers vanaf acht jaar en duurt ongeveer 15 minuten. Het spel wordt eind oktober verwacht.

In Take a Seat baten de spelers een theater uit en moeten ze de toeschouwers een zitplaats toewijzen. Je deelt met elk van beide buren een reserveringsbordje. Daarop kies je de actie die je uitvoert en in welke zone je de  toeschouwers plaatst. Elke beurt breng je tevens een permanente wijziging aan in hoe de toeschouwers in een zone geplaatst kunnen worden. Hiermee maak je het jezelf gemakkelijker en/of werk je de tegenstander tegen. Elke beurt wissel je tussen het bordje dat je deelt met je linker- en het bordje dat je deelt met je rechterbuurman. De regels voorzien in variatie, middels andere scoreregels en het gebruik van twee verschillende theaters. Het spel bevat uitwisbare spelerbordjes.

Take a Seat is ontworpen door Eloi Pujadas en Ferran Renalias. Het spel is geschikt voor 1 tot 6 spelers vanaf acht jaar en duurt 20-30 minuten. Dit spel wordt eind 2023 verwacht.

Cora & Dan Hughes’ CoraQuest is een coöperatieve dungeon crawler voor de familie. Trek je harnas aan en verken met je kinderen de donkerste hoeken verkennen van de Rams Elburg Kerker, waar kobolden, orks en andere monsters vertoeven. Kies een scenario, je favoriete held en ga op pad om de opdracht van Tovenaar Kiezelsteen tot een goed einde te brengen. De dobbelstenen zorgen voor een portie geluk in het spel.

Het spel is geschikt voor 1-6 spelers vanaf zes jaar en duurt ongeveer 45-60 minuten. De release van dit spel is een jaar vertraagd, CoraQuest wordt in de loop van november verwacht.

Reeds verschenen is het programmeerspel PixBlocks. Hongerige konijnen springen rond in de PixBlocks wereld. Het is jouw missie om jouw konijn naar alle wortels te bewegen. Dat doe je door het bord te programmeren, zodat het konijn exact doet wat jij wilt. Er zijn 56 opdrachten in drie moeilijkheidsgraden, die je alleen of coöperatief in teamverband kunt oplossen. Ook zijn er extra competitieve opdrachten.

PixBlocks is een ontwerp van Krzysztof Krzywdziński. Het spel is geschikt voor 1 tot 4 spelers vanaf zeven jaar en duurt ongeveer 10-20 minuten.

Meer informatie: