Metz bij de Goblins

White Goblin Games heeft deze week het tweepersoons meerderhedenspel Metz uitgebracht. In dit enigszins overdadig verpakte spel (één deck kaarten en negen houten speelstukken in een doos van 20×20 cm) strijden de spelers om de gunst van zeven Duitse keurvorsten in de veertiende eeuw. Je speelt het spel met een stapel van 55 kaarten (vijftien zijn er ongezien weggelegd). Twaalf van deze kaarten liggen in een open cirkel op tafel. Deze cirkel is het kasteel van Metz. Hierin plaats je de zeven houten keurvorsten. Iedere speler krijgt twee handkaarten, waarvan hij er één aan de tegenstander geeft.

De actieve speler voert in volgorde de volgende vijf acties uit. 1) Controleer of je de steun van de drie kerkelijke keurvorsten en minstens één seculiere keurvorst hebt. Zo ja, ben jij de nieuwe keizer en heb je meteen gewonnen. 2) Verplaats de schoutfiguur maximaal zoveel stappen op de cirkel als je handkaarten hebt. Meer stappen kosten jou één handkaart per stap. 3) Passeert de schout de stadmarker, dan moet je één kaart trekken en één kaart afleggen. 4) Je pakt de kaart waar de schout is gestopt. Neem deze op hand of leg deze open in jouw speelgebied, gesorteerd op delegatie. De toegevoegde kaart moet hoger zijn dan de vorige kaart in deze delegatie. De eerste speler met een delegatie krijgt de steun van de desbetreffende keurvorst. Wanneer de tegenstander een sterkere delegatie krijgt (meer kaarten of een hogere laatste kaart bij een gelijke stand), krijgt hij de steun. 5) Ten slotte leg je een nieuwe kaart in het kasteel. Het spel eindigt wanneer er geen keizer is gekozen en de laatste kaart van de trekstapel wordt gepakt. Vervolgens worden de eindeffecten van de seculiere keurvorsten in volgorde geactiveerd. Hierdoor verdwijnen delegatiekaarten, worden extra handkaarten getrokken en groeien delegaties, wat de machtsverhoudingen kan opschudden. Daarna wint de speler met de meeste keurvorsten.

Metz is een ontwerp van de Italiaanse spelauteur Gabriele Bubola (o.a. bekend van enkele projecten met Leo Colovini). Het spel is geschikt voor twee spelers vanaf acht jaar en duurt ongeveer 30 minuten.

Meer informatie: