Speelse herfst bij Ducosim

Ducosim trapte gisteren de speelse herfst af met een gezellige spellenbeurs in de Amersfoortse Flint. Ook deze keer bood het evenement een geslaagde mix van verkoopstands, demonstraties van bord- en kaartspellen door clubs, winkels en uitgevers, spelauteurs met prototypes en eigen releases, participatiespellen met miniaturen en een bring & buy stand voor de uitwisseling van tweedehands spellen. Er lagen opvallend veel nieuwe releases op tafel.

Winkelier Koning Bordspel werkte samen met het demoteam van Ravensburger, dat zich voorbereidde op het beurzenseizoen. Hierdoor kon ik me door een vriendelijke tegenstandster laten afdrogen bij Lorcana en maakte ik, ook onder vriendelijke begeleiding, kennis met Ravenburger’s fonkelnieuwe deck builder Mycelia. Dit spel is mij goed bevallen. De uitgever heeft een toegankelijk familiespel verbonden met een van mijn favoriete mechanismes, waardoor ik heerlijk kon kicken op combo’s. Mycelia heeft Nederlandstalige spelregels, de kaartjes zijn voorzien van logische pictogrammen. Voor een uitgebreide beschrijving verwijs ik naar een eerder nieuwsbericht. Naast onze speeltafel genoten vrienden overduidelijk van het coöperatieve Lord of the Rings Adventure Book Game, waarvan een Engelstalige versie werd gedemonstreerd.

Koning Bordspel en Ravensburger

kicken op combo’s bij Mycelia

The Games Master lanceerde het nieuwe kaartspel Adventure Land. In dit spel bouw je met kaarten gaandeweg jouw eigen pretpark op. De kaarten worden elke ronde aangeboden in een veiling. Er zijn attracties, actiekaarten en personeelskaarten. De eerste veiling bevat setjes van drie kaarten, latere veilingen individuele kaarten. Het recht op de eerste keuze wordt bij opbod geveild, waarna het bod van de winnaar in aflopende porties van 50% naar de medespelers gaat. De actieve speler kiest een kaart uit de veiling, mag desgewenst een actiekaart spelen, mag een opdrachtkaart (extra winstpunten), merchandisekaart (extra inkomsten) of handyman (kaart met storing herstellen) kopen met het geld uit zijn kluis en mag ten slotte max. 10 handgeld in zijn kluis stoppen. Elke ronde bepalen twee zeszijdige dobbelstenen welke gebouwde attracties geld opleveren. Wanneer je twee attracties van een kleur bezit, krijg je de desbetreffende VIP. Dan moeten jouw medespelers jou betalen wanneer ze attracties in die kleur aanleggen. De VIP verhuist wanneer een tegenstander meer attracties in die kleur aanlegt. De zogenaamde ‘awardkaart’ in de laatste vijftien kaarten beëindigt het spel meteen. Dan krijg je punten voor like-symbolen op attracties, VIP’s en personeel, elke vijf munten in je kluis en vervulde opdrachten. Ons eerste potje op de beurs was spannend en interactief.

op avontuur in onze pretparken

Arjo van Houwelingen, een van de auteurs

HOT Games presenteerde onder meer het prachtig geïllustreerde kaartspel Quibbles van Gam’inBIZ. In dit spel verzamel en ruil je via het aanbod op tafel kaarten met het doel om 21 Quibbles te verzamelen. Dit spel is een ontwerp va Michiel de Wit. Verder lag het kaartspel Monsters of Loch Lomond op tafel. Dit is een ontwerp van Peter Jan van der Veek en Robin Stokkel, dat is uitgegeven door hun uitgeverij Key Card Games. Voor beschrijvingen verwijs ik naar een eerder nieuwsbericht.

Monsters of Loch Lomond

Geronimo Games presenteerde het onlangs verschenen expertspel Brazil: Imperial. Dit spel combineert resource management met de expansie en het conflict van een 4X-spel. Het speelt zich af in Brazilië, van de zestiende tot de negentiende eeuw. Voor een beschrijving verwijs ik naar een eerder nieuwsbericht. Geronimo Games heeft onlangs afscheid genomen van de gewaardeerde medewerker Ion, een bekend gezicht op beurzen in Nederland en België en voor mij de hofleverancier van uitstekende persberichten. Heb jij interesse om dit gat te vullen, ben je van harte uitgenodigd de uitgever te benaderen.

Brazil: Imperial

Jolly Dutch demonstreerde het tiende kaartspel in de Jolly Club: Odd Shop, een veilingspel van Adrie Drent. Voor een beschrijving verwijs ik naar een eerder nieuwsbericht.

Odd Shop bij Jolly Dutch

De Ducosimbeurzen ontwikkelen zich tot een broedplaats voor spelcultuur. Je vindt er steeds meer spelauteurs met hun prototypes en in eigen beheer uitgegeven spellen. Ook vakorganisaties als Amsterdam Board Game Design en Spellenmaakgilde zijn er actief. Terwijl het spelontwerp bij Ducosim groeit en bloeit, laat een uitgever als 999 Games zich er niet meer zien. En dat terwijl deze uitgever zich meer en meer richt op de ontwikkeling van eigen IP. Ik zou de Ducosimbeurzen weer omarmen, als ik 999 Games was.

spelauteur Fred Horn

deze dame heeft zich prachtig uitgedost voor het spel Chameleon

Timezoo, een van de titels bij Amsterdam Board Game Design

een participatiespel met miniaturen