Bordspelwereld ‘jat’ foto

Op 6 september ontdekte ik dat de website Bordspelwereld zonder toestemming en/of bronvermelding een (uitsnede van) foto van mijn website heeft gebruikt ter opfleuring van de vernieuwde homepagina. Dit betreft een iconische foto van de grote beurshal 3 op Spiel 2022, die ik toen met aandacht en plezier heb geschoten.

Onder het Facebookbericht waarin deze vernieuwde voorpagina met mijn foto werd aangekondigd stelde ik daarop de vraag “waarom gebruik je zonder toestemming mijn foto van hal 3, geschoten tijdens Spiel 2022?”.

Vervolgens kreeg ik een ‘feedbackbericht’ van een beheerder van de bijbehorende Facebookgroep. Mijn berichtje met bovenstaande vraag bleek te zijn verwijderd vanwege geschonden groepsregels (regel: wees aardig en beleefd. We moeten er met zijn allen een uitnodigende omgeving van maken. Behandel iedereen met respect. Een stevige discussie is toegestaan, maar houd het netjes.)

Dit is een mooie regel en een gedachtegoed dat ik van harte steun. De invulling ervan door Bordspelwereld vind ik echter opmerkelijk. Mijn vraag was valide, beleefd en netjes verwoord. Dit in tegenstelling tot het ‘jatten’ van andermans werk en het niet inhoudelijk reageren op een nette vraag.

Het kan geen kwaad dat de beheerders van Bordspelwereld hun mooie regels ook op zichzelf toepassen. Dan houden ze het inderdaad netjes.

Overigens heeft men mijn foto per omgaande zonder commentaar vervangen. Ik ben benieuwd wie deze nieuwe foto heeft geschoten.

Een dag later constateerde ik dat de beheerders van Bordspelwereld mij uit de desbetreffende Facebookgroep hebben verwijderd. Zonder contact, zonder toelichting, zonder fatsoen.

Zo bont heb ik het nog niet eerder meegemaakt. Er is in het verleden wel vaker werk van mij zonder voorafgaande toestemming gekopieerd en gebruikt. Maar dat leidde altijd tot beschaafde communicatie en een voor betrokkenen nette oplossing.

De beheerders van Bordspelwereld etaleren zichzelf als een onvolwassen en integriteitsarme club, zonder het vermogen tot fatsoenlijke interactie en communicatie en met het onvermogen om een keurige vraag te ontvangen en beantwoorden. In speltermen noemen we dit verliezers.