Delicious Games: najaar 2023

De Tsjechische uitgever Delicious Games komt dit najaar met drie titels van Vladimír Suchý, een nieuw bordspel, een heruitgave en een mini-uitbreiding. Op SPIEL Essen 2023 vind je deze uitgever in hal 4, stand J120.

In Vladimír Suchý’s Evacuation wordt onze planeet langzamerhand onbewoonbaar door intensivering van de zonkracht, waardoor we onze bevolking en industrie in vier ronden moeten verhuizen naar een andere planeet. De volwaardige economie op de oude planeet wordt gaandeweg ontmanteld en verplaatst naar de nieuwe planeet. Productie en inkomsten op de oude planeet verslechteren, terwijl je op de nieuwe planeet een economie moet zien op te bouwen. Je kunt jouw grondstoffen niet uitwisselen tussen beide planeten, wat een goede planning vereist. Jouw acties kies je op jouw eigen tableau. In een expertvariant kun je deze aanvullen met de acties op jouw handkaarten. Elke actie heeft een waarde, waarvan de som van belang is voor een bonus aan het einde van de ronde. Je wint meteen wanneer je op de nieuwe planeet drie VR-machines bezit en drie grondstoffen op niveau 8 kunt produceren. Anders wint de speler met de meeste punten na vier rondes. Jumping Turtle Games komt in het eerste kwartaal van 2024 met een Nederlandstalige editie.

Evacuation is geschikt voor 1-4 spelers vanaf twaalf jaar en duurt 60-150 minuten.

Vladimír Suchý’s Shipyard is een heruitgave van zijn spel uit 2009 (toen bij CGE), waaraan een solovariant is toegevoegd. De volgende beschrijving is gebaseerd op mijn ervaring met het origineel. Iedere speler heeft een eigen rederij, waar indrukwekkende schepen worden gebouwd. Het is de bedoeling om met de eerste vaart van elk van deze schepen een zo groot mogelijke hoeveelheid winstpunten te verdienen. Elk schip bestaat uit meerdere tegels, met een boegtegel aan de linker- en een achtersteven aan de rechterkant. Op deze schiptegels zie je allerlei symbolen, die bepalen hoeveel en welke voorwerpen en/of bemanningsleden je op dit schip kunt bouwen. Andere symbolen zorgen voor extra winstpunten. Je moet niet alleen schiptegels bemachtigen, maar ook voorwerpen (bijv. schoorsteen, roer of zeil) en bemanning. Daarnaast heb je tegels met vaarroutes nodig, waarover jouw schepen varen om punten te verdienen. Verder zoek je gespecialiseerde personeelsleden, die allerlei leuke bonussen opleveren. En last but not least wil je voldoende geld genereren, om meer keuze te hebben bij het pakken van al die tegels en fiches en vooral ook om extra beurten te kunnen betalen. Een belangrijke geldmotor is de verkoop van goederen op spoortegels, maar door het kiezen van ‘achtergebleven’ acties kun je ook een leuk spaarpotje vullen. Deze acties worden via een leuk systeem gekozen. Voor elke actiesoort vind je één tegeltje op een actiespoor. Door jouw pion op een vrije actietegel te zetten, kies je de desbetreffende actie. De actietegel uit jouw vorige beurt komt weer vrij en verhuist naar de eerste plek op het actiespoor. Als je een vrije actietegel achter de pionnen van medespelers kiest, krijg je een bonus in geld (afhankelijk van het aantal pionnen voor je). Het spel draait om planmatig ontwikkelen, waarbij het actiesysteem wel de nodige flexibiliteit van je vraagt. Het is vrij lastig om het scorepotentieel van de medespelers goed in de gaten te houden, waardoor de interactie beperkt blijft tot tactische plaagstootjes.

Shipyard is geschikt voor 1-4 spelers vanaf twaalf jaar en duurt 40-120 minuten. Jumping Turtle Games komt in 2024 met een Nederlandstalige editie.

Verder verschijnt een mini-uitbreiding met twaalf kaarten voor het bordspel Underwater Cities.

Meer informatie: