Bombyx: najaar 2023

De Franse uitgever Bombyx komt dit najaar met drie nieuwe titels, waarvan het kaartspel Knarr inmiddels is verschenen. Ik heb eerder deze maand een exemplaar op de kop getikt bij Spellenpoort Amersfoort. Op SPIEL Essen 2023 vind je Bombyx in hal 6, stand C301.

Knarr is een kaartspel van Thomas Dupont. De spelers zijn Vikingen, die via exploratie en handel hun macht willen uitbreiden. Op een centraal bordje vind je een reputatie- en een scorespoor, alsmede de markeringen waarnaast de speelkaarten worden afgelegd: boven het bordje zes bestemmingskaarten en onderaan een open aanbod van vijf Vikingkaarten. Iedere speler heeft een schipbordje, dat wordt voorzien van één rekruut- en één armbandfiche. Verder start je met twee open Vikingkaarten als bemanning voor je op tafel en drie Vikingkaarten op hand. Er zijn vijftig Vikingkaarten in vijf kleuren.

De actieve speler registreert allereerst winstpunten voor zijn reputatiewaarde. Vervolgens voer je één van twee acties uit. Wanneer je rekruteert speel je één Vikingkaart in jouw open bemanning. Deze leg je in de kolom van dezelfde kleur. Vervolgens neem je de opbrengst van alle Vikingkaarten in de desbetreffende kolom. Ten slotte voeg je een Vikingkaart uit het open aanbod toe aan je hand (van de plek met dezelfde kleur als jouw gespeelde kaart).

Wanneer je exploreert kies je één van de zes bestemmingskaarten en betaal je de afgebeelde kosten door de desbetreffende Vikingkaarten uit jouw bemanning af te leggen. Alternatief kun je met rekruutfiches betalen. De bestemmingskaart leg je boven jouw schip en je krijgt de afgebeelde buit. Naast jouw actie mag je eens per beurt handelen. Daartoe lever je 1-3 armbandfiches in om de opbrengst van de handelskolommen op de bestemmingskaarten boven jouw schip te incasseren. Hiermee kun je punten, rekruten, armbanden, reputatie en Vikingkaarten verdienen. Een variant introduceert elke pot één artefact, die een extra beloning oplevert wanneer je aan de voorwaarden voldoet. Het einde van het spel wordt ingeluid door de speler die 40 of meer punten behaalt. Na eventuele gelijkmakende beurten is de winnaar bekend.

Knarr is geschikt voor 2-4 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van ongeveer 30 minuten.

De tweede nieuwe titel is het legspel annex worker placement spel Humanity. Ik kon hiervan alleen de volgende oppervlakkige beschrijving vinden. De spelers managen hun grondstoffen en tijd voor de bouw van een basis. In jouw beurt produceer je grondstoffen of je besteedt ze door één van jouw drie astronauten nieuwe modules te laten verzamelen of wetenschappelijke experimenten uit te laten voeren. Tijd speelt een rol omdat een lange zoektocht naar een specifieke module ook betekent dat je laat terugkeert naar de basis om de module te verbinden.

Humanity is een ontwerp van Yoann Levet (o.a. bekend van Turing Machine). Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf veertien jaar en duurt ongeveer 90 minuten.

Ten slotte verschijnt een mini-uitbreiding van Bruno Cathala’s & Théo Rivière’s heerlijke kaartspelletje Sea Salt & Paper, genaamd Extra Salt. Dit pakje bevat acht nieuwe kaarten met vijf nieuwe effecten.

Meer informatie: