Kosmos: najaar 2023

De Duitse uitgever Kosmos komt deze nazomer met veel nieuwe releases. Op SPIEL Essen 2023 vind je Kosmos in hal 6, stands B400, B401 en C300.

Het enigszins vertraagde My Island is de opvolger van Reiner Knizia’s legacyspel My City. In acht hoofdstukken en 24 spellen ontwikkelt iedere speler zijn eigen eiland. Per hoofdstuk worden nieuwe regels en spelmaterialen geïntroduceerd. Het spelmateriaal bestaat onder meer uit vier dubbelzijdige speelborden, 112 tegels, 28 speelkaarten en acht enveloppen met verrassingen. Jouw eiland ondergaat daarbij allerlei permanente aanpassingen. Geschikt voor 2-4 spelers vanaf tien jaar met een speelduur van ongeveer 30 minuten per pot. [INFO]

Thomas Weber‘s Wave is een coöperatief kaartspel. Je legt om de beurt een kaart op de gezamenlijke aflegstapel, in de juiste oplopende volgorde van cijfer of kleur. Een deel van jouw kaarten heb je omgekeerd in de hand. Alleen jouw medespelers kunnen de voorkant zien en weten of de kaart past bij de huidige waterstand van de aflegstapel. Goede samenwerking is gevraagd. De spelers verliezen wanneer iemand geen kaart kan spelen. Het spel bevat meerdere varianten, o.a. met speciale kaarten. Geschikt voor 2-4 spelers vanaf tien jaar met een speelduur van ongeveer 25 minuten. [INFO]

In Michael Menzel’s kaartspel Drachenhüter proberen de spelers veel drakenkaarten van dezelfde soort te verzamelen of amuletten te voltooien om parels te verdienen. De achterkant van de kaarten op de stapels bepaalt hoeveel draken van welke kleur je mag uitspelen. Het spel is voorbij wanneer een bepaalde amulet is voltooid. Geschikt voor 2-4 spelers vanaf acht jaar met een speelduur van ongeveer 20 minuten. 999 Games komt met een Nederlandstalige editie. [INFO]

Sternenfahrer: Das Duell is een tweepersoonsspel van Klaus en Benjamin Teuber. Zodra hun ruimteschepen startklaar zijn, reizen de spelers door het heelal. Ze bezoeken afgelegen planeten om te handelen en nieuwe bases te bouwen. Daarbij hebben ze uiteraard weer last van piraten. Dit spel is een ingrijpend bewerkte heruitgave van De Ruimteschepen van Catan. Geschikt voor twee spelers vanaf twaalf jaar met een speelduur van ongeveer 75 minuten. [INFO]

Andere Catan uitgaven zijn twee nieuwe Big Boxen, een voor het bordspel, de ander voor het tweepersoonsspel Das Duell. Het bordspel Sternenfahrer wordt uitgebreid met Neue Begegnungen.

Noobs über Bord is het tweede spel in deze coöperatieve spellenserie. In dit kaartspel zijn de spelers onervaren matrozen. In een avontuur met meerdere levels moeten ze de opdrachten in goede onderlinge afstemming vervullen, maar mogen hun kaarten niet aan de medespelers tonen. Dit klinkt als communicatie en teamwork versus chaos. Een ontwerp van Johannes Krenner en Markus Slawitscheck. Geschikt voor 3-5 spelers vanaf tien jaar met een speelduur van 15 minuten per level. [INFO]

3 Minute Crazy Café is een coöperatief real-time kaartspel van Martin Nedergaard Andersen. De spelers hebben drie minuten om gerechten en drankjes te serveren en de rekening te presenteren. Onder tijddruk zet je handkaarten en dobbelstenen in. Welke kaart past waar het beste? Zijn alle gasten werkelijk voldaan? Snelle afspraken zijn vereist. De moeilijkheidsgraad loopt gaandeweg op. Geschikt voor 2-6 spelers vanaf zeven jaar met een speelduur van negen minuten. [INFO]

Heroes for Sale is een tweepersoons kaartspel van Christian Kudahl. De spelers bestrijden elkaar met superheldenkaarten en proberen de locaties van de tegenstander onder controle te krijgen. Op nieuwe kaarten wordt eerst geboden, de hoogste bieder krijgt de kaart. Op de Kosmos website kon ik nog geen productpagina van dit spel vinden. Wellicht is dit een indicatie van vertraging.

Nunatak is een driedimensionaal bordspel van Kane Klenko. De spelers bouwen gezamenlijk aan een driedimensionale ijstempel. Maar het is daarbij wel jouw bedoeling dat jij de meeste punten verzamelt. Geschikt voor 2-4 spelers vanaf tien jaar met een speelduur van ongeveer 30-45 minuten. Op de Kosmos website kon ik nog geen productpagina van dit spel vinden. Wellicht is dit een indicatie van vertraging.

Met Mazescape start Kosmos een nieuwe serie solitaire ‘escape’ spellen, waarbij je door het vouwen van het spelmateriaal uit een labyrint moet zien te komen. De eerste twee titels zijn Mazescape – Labyrinthos en Mazescape – Ariadne. Beide spellen bevatten zeven uitdagingen op vouwbare kaarten. [INFO]

Met Masters of Crime Vendetta en Masters of Crime Stilleben start de uitgever een nieuwe reeks coöperatieve misdaadspellen. De spelers verzamelen bewijs, ondervragen verdachten en lossen raadsels op. Naast het spelmateriaal maak je ook gebruik van Google Maps, e-mail en een speciale website. Geschikt voor 1-6 spelers vanaf veertien jaar met een speelduur van 3-4 uur. [INFO]

De EXIT-familie groeit met  Der Gefängnisausbruch en Adventskalendar: Der verschwundene Hollywood-Star. De Suspects detectivespellenfamilie krijgt aanwas met Mörderischer Marathon en Gefährliche Strömung.

Verder verschijnen Duitse edities van Lacrimosa, Het Witte Kasteel van Himeji, Cartaventura: Hollywood en de Cascadia uitbreiding Landmarks.

Meer informatie: