Bokken Schieten is terug

999 Games komt in de loop van de volgende week met een nieuwe editie van het slagenspel Bokken Schieten. Het spelmateriaal bestaat uit 50 geitenkaarten met een waarde van 1-50. Elke geitenkaart bevat ook 1-5 kleine geitenkoppen, de winstpunten. Met eilandkaarten wordt bepaald hoeveel punten je dit potje maximaal mag halen. Iedere speler krijgt acht geitenkaarten, waarmee acht slagen worden gespeeld. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk slagen – en daarmee geiten – te winnen, zonder het maximum aantal geiten te overschrijden. Dit maximum wordt bepaald door vier openliggende eilandkaarten, die in vier stappen na de eerste vier slagen worden neergelegd. Op de gebruikte helft van de eerste eilandkaart wordt een houten geit gezet. Deze geit speelt een rol bij de puntentelling van de variant.

De startspeler speelt één kaart, waarna de rest volgt. De hoogste geitenkaart wint de slag en opent de volgende slag. De speler met de laagste geitenkaart trekt een eilandkaart en bepaalt welk getal op deze kaart aan de limiet bijdraagt (elke eilandkaart bestaat uit twee delen). In de laatste vier rondes wordt het eiland niet meer uitgebreid. Na acht slagen is het potje voorbij en telt iedereen de geitenkoppen op zijn gewonnen kaarten. Als je de geitenlimiet hebt overschreden, heb je verloren. De speler met de meeste koppen, zonder de limiet te overschrijden, is de winnaar.

In de variant speel je meerdere potjes. Als je de geitenlimiet hebt overschreden, krijg je nul punten. Als je de limiet niet overschrijdt, noteer je de verzamelde geitenkoppen als winstpunten. Als je geen slagen hebt gehaald, krijg je de waarde onder de houten geit als punten.

Bokken Schieten is ontworpen door Günter Burkhardt. Het spel is geschikt voor 3-6 spelers vanaf acht jaar en duurt ongeveer 15 minuten.

Meer informatie: