Portal Games: najaar 2023

De Poolse uitgever Portal Games heeft een webshop geopend voor SPIEL Essen 2023 voorbestellingen. Je kunt de spellen daar bestellen en o.a. afhalen op de beurs. Je vindt Portal Games nog steeds in hal 3, stand H102.

Imperial Miners is een zelfstandige kaartgestuurde engine builder in de Imperial Settlers familie. De spelers zijn mijnwerkers, maar niet per se van het soort dat in een Disneyfilm “heigh-ho” zou zingen. In de op hun kaarten afgebeelde mijnschacht zoeken ze naar edelstenen en grondstoffen. In elk van de tien rondes wordt een eventkaart getrokken, voegt iedere speler één kaart toe aan zijn mijn en activeert hij één van drie basisacties. Je speelt simultaan. Elke kaart in jouw mijn levert meteen een voordeel op: goud of winstpunten en vaak een extra vaardigheid of een speciale actie. Door het engine builder karakter houdt het niet op bij dit eenmalige voordeel, je breidt de eerder opgezette keten uit en activeert de effecten van de bovenliggende kaarten. Jouw mijn wordt overigens vier niveaus diep. Gaandeweg ontsluit je ook nieuwe bonussen op de zogenaamde ‘progress boards’, die elk spel in een wisselende samenstelling worden gebruikt. Je speelt geen eigen factie, maar gebruikt een gezamenlijk deck met mijnwerkers van zes verschillende facties. Deze facties hebben hun eigen vaardigheden, die jij handig kunt combineren. Zo werken Schotse kaarten goed samen, leveren Atlantiërs machines en upgrades, zorgen de onverantwoordelijke Barbaren voor explosies en focussen de Japanners op diplomatie en diversiteit.

Imperial Miners is ontworpen door Tim Armstrong (Arcana Rising, Orbis) en geïllustreerd door Hanna Kuik. Het spel is geschikt voor 1-5 spelers vanaf tien jaar en duurt ongeveer 20-60 minuten. Bij een voorbestelling krijg je korting en een speciale bonus (6 mijnkaarten, 1 eventkaart en een ‘progress board’)

Commentaar: ik was de afgelopen jaren een beetje afgeknapt op de eerdere Imperial Settlers titels. Ik vond de engine building leuk, maar deze spellen speelden zo traag en solistisch, dat ik er geen speeltafel met gezelschap mee wilde vullen. Deze nieuwe titel lijkt mijn issues met de voorgangers grotendeels te tackelen. Dit belooft een vlotte, elegante engine builder te worden, mijn interesse is in elk geval gewekt.

Andere nieuwe releases:

  • Merchant’s Guild is een leger voor Neuroshima Hex 3.0.
  • Table Golf Association is een behendigheidsspel van een bevriende uitgever.
  • AI Space Puzzle is een coöperatief deductiespel.

Meer informatie: