Amigo: najaar 2023

De Duitse uitgever Amigo komt dit najaar met zes nieuwe titels naar Spiel 2023. Nagenoeg alle spellen zijn in de loop van augustus verkrijgbaar; Schrödingers Katzen is volgens mij al wat eerder uitgeleverd aan geselecteerde Duitse speciaalzaken. Een deel van deze spellen zal ongetwijfeld ook in Nederland opduiken.

Z3bra is een kaartspel van Dirk Hanneforth en Uwe Mölter. Laatstgenoemde was tot zijn pensioen redacteur bij Amigo. Ik heb voor talloze vertalingen en perscontacten sinds de eeuwwisseling altijd heel fijn met hem samengewerkt. Ik kijk daarom uit naar dit kaartspel. Mijn goede vriend Bob heeft al van een prototype kunnen proeven, ik geef hem daarom de pen. Z3bra lijkt op een variant van Skyjo, waarbij je start met vijftien kaarten van 0-12 in zeven kleuren. Van deze vijftien kaarten leg je er negen gedekt voor je neer in een 3 x 3 formatie. Doel is het om jouw kaarten naar de zichtbare kant te draaien en ze vervolgens kwijt te raken. Heb je een rij of kolom met drie keer hetzelfde getal of dezelfde kleur, dan kun je deze afleggen. De eerste die al zijn kaarten kwijt is, wint het spel en de rest krijgt de punten die op de kaarten staan als strafpunt (niet handig om op het eind nog een paar tienen over te hebben). Als je aan de beurt bent, trek je een kaart, bekijk je deze en kies je vervolgens of je daarmee een open of gesloten kaart wilt vervangen. In tegenstelling tot Skyjo heeft dit spel nog een interactieve twist: als je daarmee een rij of kolom ‘compleet’  kunt maken, mag je een kaart met een corresponderende kleur of cijfer van een tegenstander wisselen. Met name aan het einde van een ronde is dit een tactisch element dat je goed kunt benutten – maar waarbij je tegelijkertijd moet uitkijken dat je een medespeler niet meer helpt.

Z3bra is geschikt voor 2-5 spelers vanaf acht jaar en duurt ongeveer 20 minuten.

Bij Cabanga! probeer jij jouw handkaarten zo snel mogelijk en bij voorkeur aansluitend kwijt te raken. Aan het begin worden acht startkaarten (1, 3, 5, 7, 12, 14, 16, 18) rechts en links van de vier gekleurde rijkaarten op tafel gelegd. Iedere speler krijgt acht handkaarten. De actieve speler legt een cijferkaart op een van beide aflegstapels van de desbetreffende kleur. Speel je dezelfde kleur als je voorganger, dan moet je een strafkaart van de stapel trekken. De waarde van je gespeelde kaart vormt een kloof met de cijferkaart op de tegenoverliggende stapel. Hebben andere spelers een in de kloof passende kaart van dezelfde kleur, dan mogen ze jou die kaart toewerpen. Deze kaarten leg je vervolgens aan de kant. Je moet wel één strafkaart per toegeworpen kaart trekken en aan je hand toevoegen. Zodra iemand zijn handkaarten kwijt is, eindigt de ronde. De andere spelers krijgen 1-3 minpunten per resterende handkaart. Wanneer iemand 18 minpunten heeft, eindigt het spel.

Cabanga! is een ontwerp van Michael Modler. Het spel is geschikt voor 3-6 spelers vanaf acht jaar en duurt ongeveer 20 minuten.

Schrödingers Katzen is de Duitse editie van een kaartspel uit 2015. Dit blufspel draait om Schrödinger’s gedachte-experiment uit de kwantummechanica. Iedere speler krijgt zes dooskaarten en één kat met een individuele vaardigheid, waarmee je een beetje kunt manipuleren. De eerste speler doet een bewering over het aantal kaarten met een bepaalde toestand (dode kat, levende kat of lege doos) in het totale aantal verdeelde dooskaarten. De volgende spelers kiezen beurtelings uit twee acties: ze verhogen de bewering of ze trekken de bewering in twijfel en beëindigen daarmee de ronde. Dan checken ze de kaarten. Wie gelijk had, speelt door. Zo niet, lig je uit het spel. In de volgende ronde wordt een handkaart afgelegd. Je speelt door tot er één speler over is.

Dit ontwerp van Heather O’Neill, Christopher O’Neill en Heather Wilson is geschikt voor 2-6 spelers vanaf acht jaar en duurt 10-30 minuten.

In het slagenspel The Academy speelt iedere speler elke ronde een andere rol. De rolkaarten (Captain, Mastermind, Teamplayer en Rebel) worden aan het begin verdeeld. De Captain deelt alle spelers acht handkaarten. De Mastermind krijgt er vier extra. Hieruit kiezen eerst hij en vervolgens de Teamplayer twee kaarten, waarmee de troefkleur en de speciale regels van deze ronde worden bepaald. Vervolgens speel je acht slagen volgens het bekende principe (kleur bekennen, hoogste (troef)kaart wint de slag). Daarbij probeer je het actuele rondedoel van jouw rol te vervullen. Captain en Teamplayer willen samen meer slagen winnen dan de Mastermind. Deze wil op zijn beurt minstens zoveel slagen winnen als de Captain en de Teamplayer samen. De Rebel probeert kaarten van minstens drie verschillende kleuren in zijn gewonnen slagen te halen. Een behaald doel levert een beloning op. De rollen worden naar links doorgegeven, waarna een nieuwe ronde start. Heeft een speler aan het einde van een ronde drie beloningen en de lila 7 in zijn gewonnen slagen, dan wint hij het spel.

Dit ontwerp van Manny Dominguez is geschikt voor 3-4 spelers vanaf tien jaar en duurt ongeveer 30 minuten. Met drie spelers doen de oranje kaarten en de rebel niet mee.

Bij Unsolved – Tod auf der Jacht lossen de spelers in drie hoofdstukken een misdaad op aan de hand van kaarten met afbeeldingen (dertig basiskaarten en zes specifieke kaarten voor elk van de drie hoofdstukken). Elke ronde trekken en bekijken de rechercheurs een kaart. Deze geven ze door aan de volgende speler. Nadat ze alle kaarten hebben gezien, wordt besproken welke kaart ze open in het midden leggen. In totaal worden twaalf kaarten in het midden gespeeld. Aan het einde van het hoofdstuk proberen de spelers via een reconstructie vijf vragen te beantwoorden (wie is het slachtoffer, wie is de dader, wat is het moordwapen enzovoort). Elk goed antwoord levert twee punten op, elk fout antwoord één minpunt.

Unsolved – Tod auf der Jacht is ontworpen door Frederic Moyersoen. Het spel is geschikt voor 1–6 spelers vanaf zestien jaar en heeft een speelduur van ongeveer 45 minuten per hoofdstuk.

Zauberzwerg is een kinderspel dat zowel coöperatief als competitief is te spelen. Je kiest één van twee openliggende kaarten om één speelfiguur te bewegen. Een kaart toont een heks of een toverleerling en een dwaallicht in één van vijf kleuren. De spelers kiezen welke figuur ze willen bewegen. Deze gaat naar het eerstvolgende vrije veld met de kleur van het getoonde dwaallicht. Sommige kaarten tonen een toverdwerg, waarmee je een heks enkele velden terug kunt zetten. De spelers willen alle toverleerlingen naar de finish krijgen voordat één van de twee heksen daar arriveert.

Dit ontwerp van Jens-Peter Schliemann en Bernhard Weber is geschikt voor 1-6 spelers vanaf vijf jaar en duurt ongeveer 20 minuten. Dit is het tweede spel in een serie, die begon met het Kinderspiel des Jahres van 2022.

Meer informatie: