Reapers

Reapers is een slagenspel van de Amerikaanse spelauteur Daniel Newman. De basis zal je bekend voorkomen. Je speelt om slagen, waarbij je kleur moet bekennen. Daarnaast is er een troefkleur, die wordt bepaald door de bovenste kaart van de stapel open te draaien. Er zijn vier kleuren met elk tien kaarten (waarde 2-10 en één demon als hoogste kaart van de kleur). Er zijn verder vier neutrale reapers, waarmee je niet mag uitkomen, maar die je verder op elk moment mag uitspelen. Dit spel kent een biedsysteem, waarbij je voor de eerste slag gedekt biedt op het resultaat van de ronde. Je kunt bieden op het behalen van de minste punten, het behalen van de op één na meeste punten of je doet een nulbod. Deze drie opties leveren bij succes bonuspunten op, verreweg de meeste voor de eerste optie, een leuke middenklasser voor de tweede en bijna niks voor de altijd succesvolle derde optie.

Verfrissend anders is de manier waarop de handkaarten worden gedeeld. Deze liggen aan het begin in groepjes van drie op tafel. Deze worden beurtelings in een wisselende klokrichting gekozen, zodat je kunt zien wat je medespelers verzamelen. Het resterende trio vormt de aflegstapel.

Een slag wordt gewonnen door de speler met de hoogste kaart in de gevraagde kleur of met de hoogste troef. Een reaper duikt alles. De speler van de eerste reaper van een slag mag de laagste kaart uit de aflegstapel op zijn scorestapel leggen. De winnaar van de slag legt de laagste kaart van deze slag op zijn scorestapel, of een demon wanneer er demonen zijn gespeeld. Wanneer alle kaarten zijn gespeeld, saldeert iedere speler de punten van zijn scorestapel en een behaalde bonus. Daarbij is een demon zelf niets waard, maar verdubbelt hij de waarde van jouw hoogste kaart.

Na het vereiste aantal potjes is de winnaar bekend.

Ten slotte

Ik ben een liefhebber van slagenspellen, waaronder de varianten met een biedsysteem. Tel daarbij op dat de kennismaking met twee andere spellen van Daniel Newman, Watch en London Necropolis Railway, mij zeer goed is bevallen. Dit verleidde mij tot de overzeese bestelling van dit kleine kaartspelletje, dat door de verzendkosten en de invoer-BTW een pittig prijskaartje had.

Ik ben blij dat ik Reapers in huis heb gehaald. Dit is een bijzonder leuk en verfrissend kaartspel. Allereerst omdat de spelers hun kaarthand in zichtbare stapjes moeten draften. Dit biedt jou enig zicht op de snode plannen van je medespelers. Daarnaast omdat het gedekt bieden op de bonuspunten een leuke extra uitdaging oplevert, en in combinatie met het draften ook wat ‘strategische’ invloed. Verder omdat je via de slagen alleen de laagste kaart of een demon kunt winnen. Ook omdat de reapers jou helpen om ellende te voorkomen en jou punten uit de aflegstapel bezorgen. En uiteraard omdat ik houd van de basis met kleur bekennen, troeven en de medespelers met ongewenste troep opzadelen.

Deze combinatie levert een heerlijk kaartspel op. Volgens mij is het spel al een tijdje uitverkocht bij de Amerikaanse uitgever. Het zou leuk zijn wanneer bijvoorbeeld een Europese uitgever dit toppertje zou oppikken en in een nieuw jasje opnieuw zou uitgeven.

Auteur: Daniel Newman
Uitgever: New Mill
Informatie: BGG 
Aantal spelers: 3-5
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Speelduur: 30-60 minuten