Het Witte Kasteel van Himeji

De Spaanse uitgever Devir had eerder dit jaar het bordspel The White Castle aangekondigd. Dit is als het ware de opvolger van The Red Cathedral. Kosmos komt op Spiel 2023 met de Duitse versie, 999 Games tekent voor de Nederlandstalige editie, Het Witte Kasteel van Himeji. Het spel speelt rond het Japanse kasteel Himeji. Via worker placement, resourcemanagement en de inzet van dobbelstenen voer je acties uit. In drie rondes verzamel je grondstoffen en zet je werkers op het juiste moment in op de juiste plaats. Het centrale speelveld toont het Himeji kasteel met verschillende zones. Iedere speler heeft verder zijn eigen tableau, waar hij zijn grondstoffen en werkers bewaart.

De actieve speler kiest één dobbelsteen van één van de drie bruggen en zet die op het speelbord of zijn eigen tableau. De waarde van de dobbelsteen die je daarmee bedekt, bepaalt of je daarvoor geld moet betalen of juist krijgt. Voor het kiezen van een lage dobbelsteen krijg je een bonus, die in de loop van het spel steeds aantrekkelijker wordt. Daarna voer je de acties uit die bij het desbetreffende veld horen. De verschillende zones, zoals de bron, de trainingsterreinen en het kasteel, bieden verschillende actiemogelijkheden. Zo kun je munten, daimyozegels en grondstoffen ontvangen, maar ook tuinmannen aanstellen of stamleden als hovelingen op de sociale ladder binnen het kasteel laten klimmen, totdat ze misschien wel de verdieping van de daimyo bereiken. Tijdens het spel verdien je al punten, maar een goede score draait vooral om de situatie aan het einde van het spel. Dan leveren jouw hovelingen op verschillende manieren punten op. Omdat de dobbelstenen op de bruggen en de dobbelsteentegels op het speelbord altijd willekeurig worden gedobbeld en gelegd, is de uitgangspositie elk spel anders. Hetzelfde geldt voor de acties die op de verschillende plekken beschikbaar zijn.

Dit ontwerp van Isra C. en Shei S. is geschikt voor 1-4 spelers vanaf twaalf jaar en duurt ongeveer 80 minuten.

Meer informatie: