Pick-a-Pen van 999 Games

999 Games heeft onlangs de nieuwe spellenfamilie Pick-a-Pen gelanceerd. Dit zijn drie vlotte roll & write dobbelspellen van de gerenommeerde spelauteur Reiner Knizia, waarbij de dobbelstenen zijn verwerkt in de vijf kleurpotloden waarmee jij jouw resultaten registreert. Elk spel bevat scorevellen met drie oplopende niveaus. De startspeler rolt de vijf potloden, kiest er één en noteert zijn resultaat. Daarna volgen de andere spelers. Pas wanneer alle potloden zijn gebruikt, worden ze door de dan actieve speler opnieuw gerold. De spellen zijn geschikt voor 2-4 spelers vanaf acht jaar en duren ongeveer 30 minuten. Pick-a-Pen is geen licentietitel, maar een eigen productie van 999 Games, die de uitgever via buitenlandse partners ook internationaal in de markt zal zetten

Bij Pick-a-Pen: Crypten kies je een potlood en kleur je het desbetreffende symbool in. Je vult de rijen van links naar rechts. Is een rij vol, dan mag je een symbool naar keuze inkleuren. Vul je een vet omrand symbool met de juiste kleur, dan kleur je als bonus nog een symbool in. Zo probeer je zoveel mogelijk rijen en kolommen te vullen met de juiste kleuren. Je krijgt bonussen wanneer je in elk van je rijen of kolommen ten minste eenmaal hebt gescoord. Het spel is voorbij wanneer één van de spelers al zijn vakjes heeft ingekleurd. [INFO]

Bij Pick-a-Pen: Tuinen bevat het scorevel meerdere tuinen met elk 2-7 velden. Het gekozen potlood bepaalt hoeveel vakjes je van de gekozen kleur moet invullen. Daarbij mag je meerdere tuinen aandoen. De nieuwe vakjes van deze beurt moeten niet alleen aan elkaar grenzen, maar ook starten vanaf een in een vorige beurt ingekleurde groep. Kan of wil je niets invullen, dan noteer je strafpunten. Zo probeer je elke tuin met één kleur of vijf verschillende kleuren te vullen. Lukt dit, dan mag je punten op jouw vel inkleuren. Er zijn ook interactieve bonussen: voor de speler die als eerste zijn vel vult, voor de speler die als eerste alle randvelden vult en voor de grootste groep van dezelfde kleur. Het spel is voorbij wanneer één van de spelers al zijn tuinen heeft ingekleurd of vijf keer strafpunten heeft genoteerd. [INFO]

Bij Pick-a-Pen: Riffen kies je een potlood en kleur je de desbetreffende route in. Per kleur mag je maar één route hebben. Heb je nog geen route van die kleur, dan start je er één bij een lege duiklocatie. In het andere geval moet jij jouw bestaande route verlengen. Het symbool op het potlood geeft aan hoeveel stappen je mag inkleuren en of je daarbij rechtdoor moet of vrij mag kiezen. Bereik je onderweg schatkisten of munten, dan mag je bonuspunten op jouw vel inkleuren. Het spel is voorbij wanneer één van de spelers een bepaald aantal schatten of al zijn munten heeft ingekleurd. [INFO]

Crypten en Tuinen heb ik in prototypevorm al een keer met plezier gespeeld. Van deze twee is Tuinen mijn favoriet, omdat hier wat meer interactie in zit. Niet alleen door de race naar de bonuspunten, maar ook omdat je een tegenstander soms wat moois kunt ontzeggen. Ik kijk uit naar de kennismaking met Riffen.