Spiel des Jahres 2023: nominaties

De Jury Spiel des Jahres heeft vanmiddag de genomineerde spellen bekendgemaakt, waaruit de drie Duitse Spiele des Jahres van 2023 worden gekozen. Christoph Schlewinski, de coördinator van de Kinderspiel-Jury, en Harald Schrapers, voorzitter van de Spiel des Jahres e.V., presenteerden een en ander op YouTube. Het Spiel des Jahres is commercieel gezien de belangrijkste spellenprijs ter wereld. De prijs wordt voor de vierenveertigste keer uitgereikt. Anno 2023 zijn er drie hoofdprijzen. Dit jaar worden de drie winnaars op dezelfde dag gekozen. Op zondag 16 juli 2023 om 18:00 uur worden ze in Berlijn bekendgemaakt en gehuldigd.

De genomineerden voor het Spiel des Jahres 2023 zijn:

  • Dorf Romantik van Michael Palm & Lukas Zach, uitgegeven door Pegasus.
  • Fun Facts van Kasper Lapp, uitgegeven door Repos Production.
  • Next Station London van Matthew Dunstan, uitgegeven door Blue Orange.

Op de rode Empfehlungsliste staan dit jaar zeven aanbevolen familiespellen: Akropolis, Hitster, Kuzooka, Mantis, QE, Sea Salt & Paper en That’s Not a Hat.

De genomineerden voor het Kennerspiel des Jahres 2023 zijn:

  • Challengers! van Johannes Krenner & Markus Slawitscheck, uitgegeven door 1 More Time Games.
  • IKI van Koota Yamada, uitgegeven door Giant Roc (bij ons door Geronimo Games).
  • Planet Unknown van Ryan Lambert & Adam Rehberg, uitgegeven door Strohmann Games.

Op de grijze Empfehlungsliste staan dit jaar twee aanbevolen spellen: Council of Shadows en Mindbug.

De genomineerden voor het Kinderspiel des Jahres 2023 zijn:

  • Carla Caramel van Sara Zarian, uitgegeven door LOKI.
  • Gigamon van Karim Aouidad & Johann Roussel, uitgegeven door Mirakulus.
  • Mysterium Kids van Antonin Boccara & Yves Hirschfeld, uitgegeven door Libellud/Space Cow.

Op de blauwe Empfehlungsliste staan dit jaar vier aanbevolen kinderspellen: Douzanimo, Mein erstes Abenteuer (Band 1 bis 7), Rutsch & flutsch! en Rafael Escalante.

Daarnaast presenteerde de jury Spiel des Jahres en de jury Kinderspiel des Jahres een gezamenlijke ‘Sonderpreis’ aan Cyril Demaegd voor de mede door hem ontwikkelde Unlock! Game Adventures en Unlock! Kids: Detektivgeschichten.

Commentaar: ik heb de afgelopen weken een beetje gelet op de voorspellingen in de Duitse spellenscène en zie daarom geen grote verrassingen op de rode en de grijze lijst. Wellicht zal de afwezigheid van Heat: Pedal to the Metal her en der wenkbrauwen doen fronsen. Ik vond het gepast dat voorzitter Harald Schapers in de marge een kritische opmerking maakte over de behoefte aan wat meer redactionele zorgvuldigheid, zowel grafisch als regeltechnisch. Zo vind ik de regels van Challengers! onder de maat, ik moest echt even doorbijten om sommige termen te laten landen. Dat hoort niet bij een spel met deze complexiteit.

Meer informatie: