Pocket Rails van Tavern Games

De Nederlandse uitgever Tavern Games heeft onlangs het vlotte kaartspel Pocket Rails uitgebracht. Dit is een mix van draften en beïnvloeden van aandelenkoersen in vijf spoorwegmaatschappijen. De speelkaarten tonen de logo’s en kleuren van deze maatschappijen, één van drie steden en één van vijf goederensoorten. Je speelt drie rondes. Met vier spelers begin je met zes kaarten. Daarvan legt iedereen er één gedekt voor zich neer als aandeel en één gedekt in het midden op de spoorwerf (het gezamenlijke scorepotentieel). Laatstgenoemde kaarten worden omgedraaid en gesorteerd op kleur. De spelers geven hun resterende kaarten door aan de volgende speler. Wanneer alle kaarten zijn gespeeld, draaien de spelers hun aandelen open en worden de kleurgroepen op de spoorwerf gecontroleerd. Bevat een kleur kaarten van alle drie steden, dan worden deze verwijderd en daalt de waarde van deze maatschappij. In jouw eigen aandelenportfolio moet je kaarten verwijderen wanneer je drie kaarten van dezelfde stad in dezelfde kleur bezit.

mijn eerste kennismaking op de Ducosimbeurs van 13 mei

Aan het einde van de tweede ronde verdien je punten. Elk aandeel is zoveel punten waard als het aantal kaarten van die kleur op de spoorwerf.  Vervolgens scoort iedere speler zijn grootste goederensoort(en), waarbij de meest voorkomende goederensoort op de spoorwerf wordt genegeerd. Na de derde ronde scoor je nogmaals, waarbij alle goederen scoren en jouw aan het begin gekregen voorkenniskaart meetelt. Deze geeft jou minpunten voor jouw aandelen in de afgebeelde maatschappij, maar dubbele pluspunten voor het afgebeelde goed.

Pocket Rails is een ontwerp van Mike Elliot. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf veertien jaar (noot: 10+ past beter) en duurt ongeveer 15 minuten.

Dit vlotte spel viel zo goed in de smaak dat ik meteen een exemplaar heb gekocht. Een knappe mix van draften, keuzestress, plannen en het lot tarten. En dat met een speelduur van een kwartier. Warm aanbevolen.

Meer informatie: