Lente bij Ducosim op 13 mei

Ik heb me zaterdag een paar uur vermaakt op de Ducosim spellenbeurs in Amersfoort. Het leek rustiger dan normaal, wat ongetwijfeld had te maken met het prachtige weer. Ook ik ben niet de hele middag op de beurs gebleven. Naast een paar boodschappen had ik zin in een zonnig rondje fietsen door bos en hei. De beurs stond zoals gebruikelijk in het teken van bijkletsen met vrienden en bekenden, snuffelen bij de verkoopstands en een paar spelletjes spelen.

Zo heb ik kennisgemaakt met Tricky Badger van Jolly Dutch. Bij dit spel verzamel je kaarten met dassen, hamsters, voedsel of andere zaken, die jou een mooie score moeten opleveren. Daarbij moet je wel goed letten op de wisselwerking tussen deze verzamelkaarten. Een mooi scorepotentieel kan zomaar worden verziekt wanneer je later de verkeerde kaarten wint. Andere combinaties verhogen je score. De verzamelkaarten verdien je door het winnen van slagen. Afhankelijk van de verzamelkaart gaat deze naar de hoogste of de laagste bladerkaart van een slag. Het slagenspel is klassiek: uitkomen, kleur bekennen, troeven. Er zijn vijf kleuren bladerkaarten, roze is altijd troef. Dit prachtig geïllustreerde spel biedt een leuke twist op bekende mechanismen, maar heeft wel een beetje last van een leercurve bij de werking van kaartcombinaties. Verder lijken de regels niet alles even scherp te verwoorden, maar dit kan deels ook aan onze onwennigheid hebben gelegen.

Daarna was het tijd voor het kaartspel Pocket Rails van Mike Elliot, uitgegeven door Tavern Games. Om de een of andere reden had ik deze uitgever niet op mijn radar staan en was mij ontgaan dat ze Nederlandstalige edities van Raccoon Tycoon en Pocket Rails hebben uitgebracht. Laatstgenoemde is een paar weken uit. Dit is een mix van draften en beïnvloeden van aandelenkoersen in vijf spoorwegmaatschappijen. De speelkaarten tonen de logo’s en kleuren van de maatschappijen, één van drie steden en één van vijf goederensoorten.

Je speelt drie rondes. Met vier spelers begin je met zes kaarten. Daarvan legt iedereen er één gedekt voor zich neer als aandeel en één gedekt in het midden op de spoorwerf (het gezamenlijke scorepotentieel). Laatstgenoemde kaarten worden omgedraaid en gesorteerd op kleur. De spelers geven hun resterende kaarten door aan de volgende speler. Wanneer alle kaarten zijn gespeeld, draaien de spelers hun aandelen open en worden de kleurgroepen op de spoorwerf gecontroleerd. Bevat een kleur kaarten van alle drie steden, dan worden deze verwijderd en daalt de waarde van deze maatschappij. In jouw eigen aandelenportfolio moet je kaarten verwijderen wanneer je drie kaarten van dezelfde stad in dezelfde kleur bezit. Aan het einde van de tweede ronde verdien je punten. Elk aandeel is zoveel punten waard als het aantal kaarten van die kleur op de spoorwerf. Vervolgens scoort iedere speler zijn grootste goederensoort(en), waarbij de meest voorkomende goederensoort op de spoorwerf wordt genegeerd. Na de derde ronde scoor je nogmaals, waarbij alle goederen scoren en jouw aan het begin gekregen voorkenniskaart meetelt. Deze geeft jou minpunten voor jouw aandelen in de afgebeelde maatschappij, maar dubbele pluspunten voor het afgebeelde goed. Dit vlotte spel viel zo goed in de smaak dat ik meteen een exemplaar heb gekocht. Een knappe mix van draften, keuzestress, plannen en het lot tarten. En dat met een speelduur van een kwartier. Warm aanbevolen.

Spelspul demonstreerde het racespel Heat: Pedal to the Metal van Days of Wonder. Deze week is de Nederlandstalige editie uitgeleverd, iets waaraan de distributeur weinig tot geen aandacht heeft besteed.

Bij HOT Games werd weer genoten van Kramer & Kiesling’s loopspel De Betoverde Torens.

Halverwege de middag stond de nieuwe voorzitter van Ducosim plots achter de microfoon, met een korte en sympathieke toespraak voor de bezoekers en voor de vrijwilligers die ons een dag speelplezier bezorgden. Dit werd gewaardeerd.

De volgende Ducosimbeurs vindt plaats op zaterdag 16 september 2023.

de auteurs van Grunn

Koning Bordspel met o.a. Angry Raccoons

Gam’inBIZ komt met het tweepersoonsspel Fika

een internationaal aanbod aan standhouders

Meer informatie: